koja je zdravija

Kuhinjska vs morska sol: Prednosti i mane

Objavljeno: 11.05.2016. 08:58

Zadnja izmjena: 11.05.2016. 09:32

Foto: Ilustracija

Ako ste ikada bili u dilemi koju vrstu soli koristiti u domaćinstvu, vrijeme je da vam olakšamo odluku. Doznajte koje su prednosti i mane kuhinjske i morske soli te koja je sol bolja i zdravija za vas.

 1. KAKO SE DOBIVA SOL?
Kuhinjska sol se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi.

Morska sol dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.

2. OD ČEGA SE SOL SASTOJI?
Kuhinjska sol čisti je natrijev klorid čije molekule u tijelu snažno privlače vodu iz tjelesnih stanica, uzrokuje dehidraciju stanica i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu kemijske prerade, rafinirana sol gubi sve vrijedne minerale i njezina izvorna struktura se uništava. 

Morska sol sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrij klorid, nego i sve prirodne krute tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi. 

3. SADRŽI LI JOD?
Kuhinjska sol sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. No jod je u ovom slučaju element dodan industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.
Morska sol jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. No brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu puno prirodnije unošenje joda u organizam.

4. KOJA JE NAJZDRAVIJA VRSTA SOLI?

Pri odabiru soli ona koja se posebno cijeni je cvjetna sol. Za razliku od 'kuhinjske soli' ona je bogatija kalcijem i magnezijem te predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnji soli. Riječ je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijem i magnezijem. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

 

Komentari