Ludbreška Udruga "Sunce" obilježava međunarodni Dan osoba s invaliditetom

Objavljeno: 02.12.2014. 19:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Ludbreška Udruga "Sunce" pridružit će se obilježavanju međunarodnog Dana osoba s ivaliditetom izložbom radova članova Udruge.

Tako će u srijedu, 3. prosinca u vremenu od 9 do 12 sati na štandu na Gradskoj tržnici u Ludbregu prolaznici moći razgledati njihove radove i okrijepiti se toplim čajem i klipićima.

Vlada Republike Hrvatske zauzela je jasan stav prema deinstitucionalizaciji i transformaciji ustanova socijalne skrbi što uključuje razvoj modela skrbi koji se temelje na osnovnim ljudskim pravima, dostupnost službama u zajednici i uspostavi podrške u skladu s potrebama svake osobe te promjenu uloge osobe s invaliditetom s pasivnog primatelja usluga u aktivnog sudionika u definiranju oblika skrbi i opsega trajanja podrške.

- Takvom vidu zbrinjavanja teži se u razvijenom svijetu, a naše Ludbreško Sunce svojim je primjerom stambene zajednice pokazalo da prednjači u Hrvatskoj - poručili su iz Grada Ludbrega.

Godine 1992. završetkom Dekade osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda (1983.-1992.), Generalna skupština proglasila je 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Dekada je bila razdoblje podizanja svjesnosti i zakonskih mjera za poboljšanje stanja osoba s invaliditetom i omogućavanja izjednačenih mogućnosti.

Sukladno tome Skupština je uputila apel na države članice da iskažu posebnu pažnju na međunarodni dan u svrhu integracije osoba s invaliditetom u društvo. Hrvatska kao članica UN-a podržala je taj apel. Povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

Komentari