Maćuhica je nježna - šarena ljepotica jeseni i zime

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 20.09.2015. 15:08

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:30

Foto: Arhiva eVž

Maćuhice ne podnose zadržavanje vode i previsoku vlagu u razini korijena, te je za uspješan uzgoj najvažnije osigurati prozračno tlo ili supstrat za uzgoj cvijeća koji ne zadržava previše vlagu, što je posebno bitno kod uzgoja u posudama.

Prilikom odabira mjesta na kojemu ćemo posaditi ili uzgajati maćuhice, treba birati južne i jugoistočne položaje. U vrijeme zimskih mjeseci i slabe zrake sunca biti će dovoljne za cvatnju ove šarene ljepotice, savjetuje Nikola Mudri, mag. ing. ekološke poljoprivrede i agroturizma iz varaždinskih Parkova.

Maćuhica je biljna vrsta koja ne zahtijeva previše njege, ukoliko smo biljkama osigurali povoljno tlo sa dovoljnom količinom biljnih hranjiva, njega se svodi na prikupljanje ocvalih cvjetova i suhih listova. U uvjetima visoke vlage tla i zraka maćuhica je podložna biljnim bolestima.

Najčešće se radi o gljivičnim bolestima koje napadaju list (plamenjača, pepelnica, hrđa i crna pjegavost) i korijen (crna trulež). Da bi izbjegli biljne bolesti potrebno je već prilikom odabira mjesta za sadnju davati prednost prozračnim položajima. Između biljaka ostavljati najmanje 20 cm razmaka.  



Nažalost postoji štetnik koji obožava gotovo sve biljke u našim vrtovima i na cvjetnim gredicama, naravno radi se o španjolskom pužu kojemu su maćuhice omiljena hrana. Ali ukoliko biljke uzgajamo u posudama ili balkonu, štete od puževa golaća znatno su manje. Osim svih mehaničkih, kemijskih i bioloških mjera kojima se borimo protiv ovog štetnika, najčešće najviše uspjeha ima hladnoća kojoj za razliku od puževa maćuhice odlično odolijevaju.  

Vrijeme je da izaberete svoje boje i oblike cvijeta ove predivne biljke, koja će donositi radost i toplinu u hladne jesenske i zimske dane na prostorima koje će te sa pažnjom izabrati baš za njih.

Komentari