Na 15. Vinskoj rapsodiji 40 zlata, najzastupljeniji traminac i sauvignon

Čak 112 uzoraka vina prijavilo se na 15. Vinsku rapsodiju, izložba vina Varaždinske županije, koja je održana u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu, nakon deset godina stanke. 

Objavljeno: 27.05.2014. 22:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Najzastupljenije su bile sorte traminac, sauvignon i graševina, a posebnost izložbe je što ni jedan uzorak nije odbačen.

– Drago nam je što se nakon deset godina stanke ponovno održala ova izložba vina. Prikupljeno je 112 uzoraka, od čega je 40 vina zlatnih, a ni jedno nije odbačeno što ne pamtim da se ikada dogodilo na nekoj izložbi. Mislim da je pokazana sva vrijednost naših vina i naših vinogradara. Imamo tri šampiona, to su Bolfan Vinski Vrh, Crnko i Šafran – istaknuo je Davor Hižak, organizator 15. Vinske rapsodije uz partnerstvo Varaždinske županije.

Izložba će se u nedjelju odvijati u dvorani, a nakon toga se seli po ugostiteljskim objektima diljem županije. Izlagalo je šezdesetak vinogradara iz naše županije, Koprivničko-križevačke, a jedan vinogradar je iz Slovenije.

– Ova izložba je prije svega okupljanje vinogradara, druženje i prezentacija vina koje imamo u našoj županiji. Želimo da naši sugrađani vide kakva vina imamo, da ih sljubimo s namirnicama i da našem vinu u županiji damo jedan dignitet koji to zaslužuje. Žao nam je jer se izložba deset godina nije organizirala. Organizirale su se neke manje izložbe, ali vjerujemo i sigurni smo da je jedno ovakvo godišnje okupljanje doista potrebno – naglasio je Hižak.

Izložbu je otvorio varaždinski župan Predrag Štromar koji je rekao kako još ne možemo govoriti o Varaždinskoj županiji kao županiji vina, ali krećemo u dobrom smjeru.

– Ovom izložbom postigli smo cilj koji smo si zadali, a to je da se na izložbu jave samo oni koji imaju izrazito kvalitetno vino i oni koji će kasnije od ovih medalja imati koristi u marketinškom smislu. Potvrdilo se da imamo dobrih vinogradara, podrumara, da imaju solidne količine i da mogu konkurirati i drugim regijama i županijama u Republici Hrvatskoj. Činjenica da od ovih 112 uzoraka ni jedno nije odbačeno i da je 40 zlata, dovoljno govori o kvaliteti vina varaždinskog kraja – rekao je župan.

Komentari