DMSVŽ

Na varaždinskom području sve više 20-godišnjaka oboljeva od multiple skleroze

Objavljeno: 26.01.2016. 12:47

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 23:17

Društvo multiple skleroze Varaždinske županije ima 100 članova, no nažalost među njima je sve više mladih dvadesetogodišnjaka, upozoreno je na današnjem predstavljanju rezultata projekta “SOS za MS – podrška i razvoj socijalnih usluga inkluzivnog volonterstva u Gradskoj vijećnici...

Naime, zamjeniku varaždinskog gradonačelnika Vjeranu Radeliću predstavnice Društva MS i Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske predstavile su projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

- Riječ je o projektu čiji je cilj motivirati članove, suradnike, obitelji i ostale građane na volontiranje i inkluzivno volontiranje. U njegovu provedbu uključeno je 8 volontera s kojima su potpisani ugovori, od čega su šestorica članovi Društva MS i dva vanjska – pojasnila jeIrena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Napomenula je da Društvo danas ima 100 članova među kojima je sve više oboljelih u dobi od 20 do 25 godina.

- Multipla skleroza je progresivna bolest s '1000 lica' koja zahvaća vid, ekstremitete,a invaliditet se povećava s godinama – naglasila je Vrdoljak.

Na nju se nadovezala Tanja Malbaša, voditeljica projekta u Savezu rekavši da je rad volontera i njegovu provedbu financijski podržao Europski socijalni fond.

- Zadovoljni smo postignutim rezultatima običnog i inkluzivnog volonterstva jer smo uspjeli animirati članove oboljele od MS da se ponovno aktiviraju u udrugama – istaknula je Malbaša dodavši da je projekt omogućio nadopunjavanje usluge koju inaće pruža osobna asistencija.

Podsjećamo, još krajem 2014. godine u gradu Varaždinu je osnovano Povjerenstvo za OSI Grada Varaždina u kojem je predsjednica DMSVŽ jedna od članica. Ove godine završava  trogodišnji program za 'Osobne asistente' i plasnira se novi natječaj.

- Grad Varaždin godinama financijski podržava aktivnosti Društva MS. No, javnost još uvijek premalo zna o ovoj opakoj bolesti. Podržavat ćemo i dalje sve programe koji poput spomenutog omogućavaju oboljelima da pomažu jedni drugima kako bi se lakše nosili s invaliditetom – zaključio je domaćin današnjeg sastanka Vjeran Radelić.

Komentari