Novi gastro trend - crne rajčice su zdravije od onih crvenih?

Zahvaljujući GMO inženjeringu znanstvenici su uzgojili indigo rose rajčicu koja ima veći udio antioksidansa antocijana, a djeluje kao prevencija pretilosti i dijabetesu

Objavljeno: 16.04.2014. 12:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Već se uzgajaju ljubičaste mrkve, žute bundeve i bijele šparoge, a novi gastronomski hit postaju i crne rajčice koje uzgajivači žarko žele u svojim plastenicima, piše Daily Mail. Stručnjaci tvrde kako je tzv. crna rajčica vrste indigo rose još i zdravija od dosadašnjih sorti tog omiljenog povrća, a u početku sazrijevanja je zelene boje kao i normalna rajčica.
Sortu crnih rajčica prvi su proizveli američki znanstvenici na Sveučilištu Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama u njoj su povećali udio antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju. Taj antioksidans djeluje protuupalno, usporava oštećenja na stanicama uslijed starenja, ali i kao prevencija dijabetesa i pretilosti. Upravo zbog toga, mnogi je nazivaju i superrajčicom.
U SAD-u se već može kupiti, a u EU se tek počinje uzgajati. Iako postoji mnogo sorti koje su križanjem crvene i divljih vrsta rajčica dale crnu, indigo rose je jedina prava crna rajčica, tvrde znanstvenici.

 

 

Komentari