Ova biljka zamijenit će krumpir

Objavljeno: 07.04.2015. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Čičoka je biljka koja pripada porodici glavočika. U narodu je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa, suncogled.
Prvotno je uzgajana kao botanička biljka, no sredinom 18. stoljeća njeni jestivi gomolji djelomično su zamijenili krumpir i postali osnovna hrana u mnogim srednjoeuropskim zemljama. Korijen biljke je pomalo neugledan, gomoljastog, nepravilnog oblika i veličine.

Ljekovitost neuglednog korijena čičoke
Čičoka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks - tijekom razgradnje inzulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi. Također ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.
Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka.
Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin.
Upotreba čičoke u kulinarstvu
Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati. Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti.

Jednostavna juha od čičoka
• 400 g gomolja čičoke
• 1 l vode
• začini po želji (sol, papar, peršin, majčina dušica, kim, komorač)
Priprema:
Gomolje čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće ili ploške. Čičoku treba kuhati dok ne omekša, začiniti i još kratko prokuhati. Ljubitelji gustih juha mogu kuhanu čičoku miksati štapnim mikserom kako bi dobili ukusnu gustu krem juhu.

Salata od čičoke
• 300 g čičoke
• ulje (maslinovo ili bučino)
• začini po želji
Priprema:
Gomolje čičoke u salati možete konzumirati sirove ili kuhane. Ogulite ih, narežite na tanke ploškice i začinite maslinovim ili bučinim uljem. Ostale začine dodajte po želji.

Piletina s čičokom
• malo maslinovog ulja
• dvije glavice crvenog luka
• 800g pilećeg filea
• 2 dcl pilećeg temeljca
• 700g čičoke
• dvije mrkve
• korijen peršina
• 200 g korijena celera
• 4 režnja češnjaka
• 2 svježe rajčice ili 200g pelata
• malo papra, soli i isjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
U loncu zagrijati ulje, staviti sitno isjeckani crveni luk i dinstati dok ne postane staklast. Staviti na luk pileći file izrezan na veće komade pa dinstati kratko vrijeme. Dodati pripremljenu čičoku izrezanu na kocke, mrkvu, korijen peršina, korijen celera, bijeli luk i rajčicu ili pelate. Dodati po želji malo bosiljka, pileći temeljac i kuhati oko jedan sat poklopljeno.

 

Izvor: dnevnik.hr

Komentari