Ovisnosti: Alkohol je narodna legalna droga, ujedno i društveno prihvatljiva

Objavljeno: 14.09.2015. 20:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

Kada se govori o ovisnostima, većina ljudi najčešće pomisli na ovisnostima o narkoticima. Mali broj je onih koji pomisle na alkohol, takozvanu narodnu legalnu drogu.

Alkoholna ovisnost je kronična recidivirajuća bolest  u kojoj je s jedne strane čovjek ovisnik, a s druge strane sredstvo ovisnosti, alkohol.  To je veliki javno zdravstveni problem, jer u njemu ne pati samo ovisnik, nego postoje posljedice i kod sveukupne uže i šire okoline ovisnika pojedinca, kao i posljedice na sveukupno društvo.

- U širem smislu govorimo o alkoholom uzrokovanim poremećajima, jer alkohol (etilni alkohol ili etanol) je psihoaktivna tvar  koja utječe na živčani sustav  čovjeka odnosno toksin (otrov) za svaku ljudsku stanicu tijela - pojašnjava Zemira Medved, spec. psihijatrije i voditeljica Odjela za psihijatriju Opće bolnice Varaždin.  

Da bismo govorili o ovisnosti moraju biti ispunjeni kriteriji za bilo psihičku bilo fizičku ovisnost, a najčešće jedna prati drugu.  

- Psihička ovisnost o alkoholu  je najjednostavnije rečeno nemogućnost kontrole pijenja alkohola ako započnemo s istim odnosno psihička potreba organizma da alkohol koristi u svrhu smirenja, smanjenja simptoma depresije, protiv straha i slično. Poznata je stvar da psihički bolesne osobe mogu alkoholna pića uzimati umjesto  lijekova za živce, jer time smanjuju svoje simptome, ali ulaze i u opasnost od stvaranja ovisnosti - objašnjava psihijatrica Medved.

Fizička ovisnost o alkoholu  je vezana uz nemogućnost prekida pijenja, a da se ne razviju simptomi sustezanja, odnosno apstinencijski sindrom ili apstinencijska kriza. Alkoholni ovisnici krizu prekidaju ponovnim pijenjem alkohola i time se začarani krug ovisnosti produžava i produbljuje.

- Alkohol je narodna legalna droga, psihoaktivna tvar, koja je lako dostupna, pristupačna odraslima, ali nažalost i mlađima od 18 godina, jer pronađu način da do nje dođu. Ujedno je i društveno prihvatljiva. U našoj zemlji se govori o nekih četiri do pet posto stanovništva koje obolijeva od alkoholne ovisnosti. Posljedice trpi obitelj, radna sredina, susjedstvo i šira društvena zajednica, a alkohol je najčešće kriminogeno sredstvo  uopće - kaže Medved.

Odjel za psihijatriju Opće bolnice Varaždin u svom sklopu ima trakt  Ovisnosti koji se od 1974. god. neprekidno bavi alkoholnom ovisnošću odnosno liječi alkoholne ovisnike u okviru programa odvikavanja od alkohola i edukacije bolesnika i članova obitelji o toj podmukloj i opakoj bolesti kroničnog toka.

Na tom traktu započinje i proces rehabilitacije i resocijalizacije, oporavka i poboljšanja kvalitete života bolesnika zajedno s obiteljima, jer se radi o dugotrajnom procesu uspostave nepijenja alkohola.

- Rijetko šaljemo bilo koga u neke druge ustanove, već nastojimo većinu slučajeva promatrati i liječiti u prirodnoj sredini bolesnika tamo gdje je i bolest nastala. U liječenju alkoholne ovisnosti moramo koristiti timski pristup, dobar protok informacija između svih uključenih službi i poštivanje individualiziranog pristupa svakoj pojedinoj obitelji - kaže o radu Odjela psihijatrica Medved.

Kako i mladi imaju sve više problema s alkoholom, najviše zato jer im je dostupan, u Varaždinu postoji i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije odnosno u Centru za mentalno zdravlje.

- Sve zainteresirane pozivam na internetsku stranicu Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije gdje se može naći puno više informacija o problemu alkoholne ovisnosti, ali i aktivnostima Udruge koja se bavi tim problemom u užem smislu riječi - poziva psihijatrica Medved koja je ujedno i zastupnica i stručna djelatnica Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije.

Komentari