Ovo je popis najboljih namirnica za doručak kojima biste sutra trebali započeti dan

Objavljeno: 03.07.2015. 09:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Ako redovito doručkujemo, manja je vjerojatnost da ćemo se udebljati, a to nam također može popraviti memoriju, smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i jednostavno nas učiniti sretnijima. Ali sve te prednosti ovise i o tome kakav doručak odabiremo, piše telegram.hr

“Uglavnom, zdravi doručak mora sadržavati proteine, voće, cjelovite žitarice ili povrće”, za Business Insider tvrdi Ruth Frechman, nutricionistica i autorica knjige ‘The Food is My Friend Diet’. “I obično bi se u svaki doručak trebalo uključiti namirnice iz barem tri od navedene četiri kategorije”, dodaje.

“Veličina porcija ovisi o vašoj dobi, aktivnostima i željenoj težini, ali nekakva općenita smjernica je da bi na tanjuru trebalo biti 25 posto proteina, 25 posto ugljikohidrata i 50 posto voća i/ili povrća”, kaže Frechman.

I iako nutricionistica Frechman posebno naglašava važnost doručka, ne preporučuje da jedemo dok nismo stvarno gladni. “Ako se forsirate i jedete u 7 sati ujutro, kad još zapravo niste gladni, veće su šanse da ćete se nepotrebno debljati”, kaže.
A kada stvarno postanemo gladni, Frechman tvrdi kako su upravo ovo najzdravije opcije s kojima bismo trebali započeti dan:

Kruh i žitarice od cjelovitog zrna ili zobena kaša

“Doručak je najbolja prilika da u tijelo unesemo zdrava vlakna iz cjelovitih žitarica, koja nam pomažu umanjiti krvni tlak i kolesterol”, tvrdi Lisa Moskovitz, nutricionistica i osnivačica ‘The New York Nutrition’ grupe. Vlakna su, naime, vrlo korisna jer nas dugo drže sitima i daju nam energiju.

“Kad odabirete žitarice za doručak, uvijek birajte one koje imaju barem 5 grama vlakana”, kaže Moskovitz. Također preporučuje kako je najbolje konzumirati mlijeko koje ima 1 posto mliječne masti ili manje. Dodaje i kako bismo trebali izbjegavati žitarice s dodatkom šećera, jer su to samo nepotrebne kalorije zbog kojih se debljamo.

Voće

Jagode, banane, jabuke, borovnice – što god izabrali, dobro ćemo izabrati.”Ne postoji nezdravo voće”, tvrdi Frechman. Ali također, nutricionistica preporučuje odabir različitih vrsta voća na način da iskoristimo različite nutrijente koje svaka vrsta sadrži. Borovnice su recimo bogate antioksidantima, dok su s druge strane naranče odličan izvor vitamina C i kalija.

Više na: telegram.hr

Komentari