Gastronomska baština

Foto - Počinju Dani okusa varaždinskoga kraja, evo koji restorani sudjeluju

Objavljeno: 05.03.2024. 12:25

Zadnja izmjena: 05.03.2024. 12:34

U 15 restorana diljem Varaždinske županije od 8. do 17. ožujka održat će se '7. Dani okusa varaždinskoga kraja', jedinstveni festival autohtone i tradicijske gastronomije, najavili su danas zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Goran Mališ te koordinator projekta Borislav Šimenc.

Zagorec je pozvala građane da podrže ovu manifestaciju, jer se ne smije dopustiti da u zaborav padne tradicionalna kuhinja, na koju treba biti ponosan i treba je kontinuirano promovirati.

 -  Prije godinu i pol dana  smo promovirali knjigu „Okusi varaždinskog kraja“ i kroz nju smo prikazali naše kuhare kao čuvare tradicionalnih jela, jer oni zaista čuvaju jela od zaborava. Ponosni smo na naše ugostitelje i kuhare koji su se nedavno vratili sa olimpijade i osvojili broncu, a sama enogastronomija čini veliku autentičnost Varaždinske županije, ona je jedan simbol, identitet i čini tu određenu prepoznatljivost. Dakle, stvara se jedna zaokružena cjelina od gastronomije, tradicijskih obrta, proizvodnje, OPG-ova i poljoprivrede, a sve su to preduvjeti koji nam govore u prilog da stvaramo jednu kvalitetnu i zaokruženu turističku priču - kazala je Zagorec.

Šimenc: Doprinos očuvanju gastronomske baštine

 Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc pojasnio je kako su u projekt na nacionalnoj razini pod nazivom 'Dani okusa hrvatske tradicije', kada je on krenuo prije sedam godina, bile uključene Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija. Danas je u projekt uključeno dvanaest hrvatskih županija, 130 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda, čime je, kako je istaknuo, dan doprinos očuvanju bogate gastronomske baštine Hrvatske, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi ugostitelja.

 Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključen je i novi ugostiteljski objekt – Bistro Familija, koji se nalazi u Trakošćanskoj ulici 24 u Varaždinu, u kojem je i održana najava manifestacije, a tom prigodom im je simbolično dodijeljen znak Okusa.

Evo koji restorani sudjeluju u manifestaciji

Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja sudjeluju: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah, kavana Grofica Marica i bistro Familija.

Komentari