Pokušajte i vi: Zahvaljujući nordijskom hodanju smršavio 13 kilograma

Objavljeno: 29.06.2015. 15:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Ulazim u veliku, svijetlu dvoranu na DIF-u i čujem glasne uzdahe. Pogled mi zastaje na dečku, ne bih mu dala više od 20 godina, koji razvlači skijaške štapove po rukama. Barem mi tako izgledaju. Velik je i začuđujuće pun energije, piše telegram.hr.

I znoji se neprestano. Uz njega stoji, čini mi se jednako mlad, potpuno isklesan čovjek i strogo, ali vrlo mirno, izdaje naredbe. Dečko sa štapovima bez pogovora ga sluša. “Danas je gotovo, završili smo!” uzvikuju mi kad su me skužili. Filip Vargović, apsolvent je Kineziološkog fakulteta, a Marin Švraka… Pa, Marin je njegov projekt. Projekt na koji je iznimno ponosan.

Filip i Marin napravili su mnogo u posljednjih deset tjedana. Marin je zahvaljujući nordijskom hodanju smršavio 13 kilograma. Na Kineziološki fakultet došao je sa 135 kila, a na kraju ova dva i pol mjeseca ima 122 kile. Opseg trbuha smanjio mu se za 17,5 centimetara, a krvna je slika nakon dugo vremena, kažu nalazi, u granicama normale. Nekima, te brojke možda zvuče smiješno jer nisu ogromne kakve gledamo, recimo, u raznim reality showovima u kojima pretili ljudi neviđeno brzo i neviđeno puno mršave, ali ova dvojica ne mogu biti zadovoljnija.

Eksperiment od 10 tjedana

No krenimo redom. Cijela stvar je počela još u ožujku kad je 24-godišnji apsolvent Filip odlučio diplomski rad napraviti na najluđi i najbolji način. Umjesto suhoparnih podataka, analiziranja nečega na papiru tek toliko da dobije diplomu, odlučio je provesti pravo, živo i prilično zanimljivo istraživanje. Htio je vidjeti koliko nordijsko hodanje može imati učinka na tijelo pretile osobe u točno deset tjedana.

Cijeli tekst pročitajte na telegram.hr.

Komentari