Sezona ambrozije: Tijekom vikenda visoka koncentracija peluda korova

Ilustracija

Objavljeno: 15.08.2014. 12:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Sezona je alergija, a peludna prognoza pokazuje da bi u sljedećih nekoliko dana alergičari trebali imati tegobe.

Tijekom vikenda predviđena je visoka koncentracija peluda korova, pa će sve alergične osobe imati tegobe, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo.

Ipak, niska je koncentracija peluda trave, a peluda drveća nema.

Peludna zrnca čine mali udio ukupnog broja čestica u atmosferi, ali su najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava i jedan su od najsnažnijih prirodnih alergena. Klimatske promjene, odnosno globalno zatopljenje koje nastaje kao posljedica povećanih emisija ugljičnog dioksida u atmosferu, utječu na rast biljaka i povećano stvaranje alergogenog peluda.

Najveći je utjecaj povećanih emisija ugljičnog dioksida na povećanje produkcije peluda ambrozije. Kolovoz označava početak sezone ambrozije u našem podneblju, a može cvasti do prvih mrazeva.

Ambrozija je tvrdokorna i otporna biljka koja može rasti na brojnim lokacijama. Većinom raste po poljima, uz staze i na zapuštenom zemljištu. Svake sezone jedna jedinka proizvodi prosječno milijardu zrnaca peludi, koja zbog neznatne težine mogu prevaliti udaljenost i veću od 600 kilometara od početnog mjesta.

Zbog svega ovoga važno je ovu biljku odstraniti, a stručnjaci upozoravaju da se ambrozija ne dira kada cvjeta jer trešnjom biljka otpušta pelud. U razdoblju cvatnje opasno ju je čupati, kositi ili prolaziti kroz njeno polje. Preporuča se mehaničko uklanjanje.

Komentari