Varga u Varaždinu o svojoj reformi zdravstva: “Za pet godina živjet ćemo dvije godine duže!“

Objavljeno: 03.07.2015. 19:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Josip Novak

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana je javna tribina “Zdravstvo  dostupno svima” na kojoj se ministar zdravlja Siniša Varga osvrnuo na provedene reforme u zdravstvenom sustavu koje su, po njegovim riječima, donijele brojne pozitivne promjene...

Sve što smo napravili od 2012. godine su veliki uspjesi, skraćene su liste čekanja, dostupnija je i kvalitetnija zdravstvena zaštita za naše sugrađane i sugrađanke, naglasio je ministar zdravlja.

- Financijski smo morali konsolidirali sustav. Naime, 2012. nas je dočekalo izrazito teško stanje naslijeđeno od HDZ-a koji je ostavio više od sedam milijardi duga. To smo rješavali do kraja 2014. godine i to u recesijskim uvjetima – istaknuo je Varga.

Svakodnevno nam se u ministarstvo javljaju pacijenti zahvalni na očitim pozitivnim promjenama koje se vide u sustavu zdravstva, nastavio je ministar najavivši kako se takav trend namjerava zadržati.

- Hrvatski model solidarnog zdravstva bez obzira na imovinsko stanje pacijenata, namjeravamo unaprijediti bez povećanja participacije i cijene police dopunskog osiguranja. Želja nam je da svi poradimo na svojem zdravlju kako bi kroz pet godina svi živjeli dvije godine duže i poboljšali javnu zdravstvenu sliku – objašnjava Varga.

O planovima pak kaže kako u ministarstvu angažirano rade na unaprjeđenju infrastrukture za povećanje bolničkih kapaciteta i povećanju energetske učinkovitosti.

- Za područje Varaždinske županije, ministarstvo ima sve pripremljeno u vezi izgradnje nove kirurgije. U tijeku je javni natječaj za JPP i tijekom rujna očekujemo otvaranje ponuda – ističe.  

O velikom broju pobačaja u Varaždinskoj županiji, kazao je da je to problem koji tek treba početi rješavati. Prije svega, zdravstvenim obrazovanjem u školama.

- Potrebno je prevenirati začeće i odgađati snošaje do poodmakle adolescentne dobi. Spolni odgoj u školama to mora riješiti – zaključio je Varga.

Komentari