Steatohepatitis ili masna jetra

Objavljeno: 24.08.2014. 08:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U zadnje se vrijeme sve češće govori o oštećenju jetre uzrokovanom prekomjernim nakupljanjem masnoća u jetrenom tkivu.

Oštećenje jetre čini spektar bolesti od upale, hepatitisa, pa sve do ožiljnog propadanja jetre odnosno ciroze. Dobro je poznato alkoholno oštećenje jetre ili alkoholni hepatitis. On je posljedica toksičnog učinka spojeva koji nastaju metabolizmom alkohola u jetri. Neke su osobe sklonije alkoholnom hepatitisu zbog prirode svojih enzima uključenih u metabolizam alkohola.

Klinički, blaži oblici alkoholnog oštećenja jetre ne daju nikakvih simptoma, a u laboratorijskim nalazima pratimo povišene vrijednosti GGT (gama glutamil transferaza) poznata u žargonu i kao „povišene game“. GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, jer govori o alkoholnom oštećenju jetre. Što su vrijednosti više, to je oštećenje teže.

Osim alkoholom jetra može biti oštećena masnoćama koje se u njoj nakupljaju. Stanje se naziva steatoza jetre. Klinički nema posebnih simptoma, pa se stanje obično nađe tijekom sistematskog pregleda. Osobe su obično u pedesetim godinama ili mlađe, ne konzumiraju alkohol uopće ili vrlo malo, primjerice 1 pivo dnevno.

Osnovna metoda pretrage je ultrazvuk jetre (UZV ili ECHO), kojim će se naći povećana, masno infiltrirana jetra. Ako uz to u laboratorijskim nalazima nađemo povišene vrijednosti AST, ALT i GGT, te povišene vrijednosti kolesterola ili triglicerida možemo govoriti o nealkoholnom steatohepatitisu, skraćeno NASH, ili jednostavnije steatohepatitisu. Osoba s takvim nalazima upućuje se internisti, gastroenetrologu koji će učiniti dodatne pretrage i isključiti druge uzroke oštećenja jetre.

Definitivna dijagnoza postavlja se biopsijom jetre. Važnost postavljanja točne dijagnoze leži u činjenici da će u jedne trećina osoba sa steatohepatitisom doći do progresije u cirozu jetre, a ona pak nosi povišene rizike za razvoj karcinoma jetre. Osobe prekomjerne tjelesne težine i opsegom struka iznad 100 cm, povišenim masnoćama u krvi, šećernom bolešću i hipertenzijom, pa zatim osobe s patološkom debljinom i s povišenim jetrenim enzimima kandidati su za razvoj steatohepatitisa, a UZV trbušnih organa prva je metoda kojom će se razlučiti masna jetra od urednog nalaza.

Terapija steatohepatitisa započinje promjenom nekih životnih navika, kao što je intenziviranje tjelesne aktivnosti, a tek zatim uvođenjem lijekova koji će sniziti razinu masnoća u krvi, regulirati šećer ili krvni tlak.

Komentari