Stručanjaci ne znaju zašto: Jedan orgazam dnevno smanjuje rizik od raka prostate

Objavljeno: 27.05.2015. 15:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Novo i dosad najopsežnije istraživanje o povezanosti ejakulacije i karcinoma prostate, provedeno na Harvard Medical School, utvrdilo je da jedan orgazam dnevno smanjuje rizik karcinoma prostate za dvadesetak posto. Muškarci u dobi od 40 do 49 godina koji ejakuliraju 21 put mjesečno smanjuju rizik za 22 posto, za razliku od muškaraca koji ejakuliraju u prosjeku 7 puta mjesečno, piše telegram.hr.

Studija je 18 godina pratila 32.000 zdravih muškaraca od kojih je 3839 poslije dobilo karcinom prostate. Ispitanike se pitalo o prosječnom broju mjesečnih ejakulacija kad su imali 20, 40 i 49 godina.

Ustanovljeno je da su učestalijom ejakulacijom tijekom života smanjili rizik obolijevanja od karcinoma prostate u svakoj od ove tri točke promatranog vremena. Rezultati su bili isti iako su uzeti u obzir i drugi čimbenici poput prehrane, načina života i obiteljske povijesti karcinoma prostate.

Ipak, znanstvenici ovom novom teorijom ne objašnjavaju zašto je učestalost ejakulacije povezana s rizikom od dobivanja raka te stoga ističu kako se ovi rezultati moraju tumačiti oprezno.

Zasad imaju dvije (ranije) teorije, prva tvrdi da redoviti orgazmi vjerojatno ispiru kemikalije koje uzrokuju karcinom prostate. Druga teorija kaže da redovito izbacivanje sperme omogućuje nastajanje novih stanica, a stare stanice, za koje je veća vjerojatnost da će postati kancerogene, izbacuju se iz tijela.

Potrebno je još mnogo istraživanja da se uoče specifične promjene na prostati izazvane ejakulacijom da bi se ustanovilo kako smanjiti rizik karcinoma prostate.
Ne zna se što uzrokuje rak prostate, ali šanse da se dobije rastu kako muškarac stari. Prostata je mala žlijezda smještena između penisa i mjehura. Glavna funkcija joj je da proizvodi gustu bijelu tekućinu koja je pomiješana sa spermom koju proizvode testisi i stvaraju sjeme.

Izvor: telegram.hr

Komentari