Tko to može pojesti – Vidovčanke za “Zeljarijadu“ zamijesile 200 cimpleta gibanika

Objavljeno: 14.09.2015. 17:55

Zadnja izmjena: 14.01.2016. 13:51

Foto: Anica Kučko

Vrijedne ?lanice Udruge žena op?ine Vidovec ovih su dana imale pune ruke posla s pripremom “Vidove?kog gibanika“, tradicionalnog kola?a koji je lani zašti?en žigom izvornosti, doznajemo od njihove predsjednice, Ane Kova?i?...

Iako svake godine posebnu pažnju posjetitelja „Zeljarijade“ privla?i vidove?ka mega-sarma, sve je ve?i broj sladokusaca koji spomenutu manifestaciju posje?uju i zbog slasnih kola?a kojih ni ove godine ne?e nedostajati, uvjerava nas Ana Kova?i?.

- Sve naše ?lanice su i vrhunske kuharice, a za ovogodišnju Zeljarijadu spravile smo 200 cimpleta (posuda za pe?enje kola?a okruglog ili ovalnog oblika) vidove?kog gibanika. Sre?om, starinska tradicijska jela našeg kraja sve više dobivaju na važnosti i s ponosom ?emo ih ponuditi gostima – kazala je Kova?i?.

Petnaestak ?lanica Udruge spremalo je ove godine tradicionalni vidove?ki kola? s puno truda i ljubavi u prostorima DVD-a Nedeljanec.

- Priprava gibanika nije lagani posao i tijesto se mora mijesiti ru?no. Teža?ki starinski kola? vidove?kog kraja pripremamo od hajdininog i glatkog brašna, uz dodatak grisa, sira, vrhnja, mlijaka, žemlji, svinjske masti, jaja i ribanih tikvi. Recept nije tajna, ali vam naše žene ne?e otkriti koliko kojih sastojaka stavljaju u smjesu – naglasila je Kova?i? dodavši kako ?e Vidov?ake osim spomenute „proteinske bombe“ spraviti još iznena?enja za sladokusce.

Naime, na štandovima Udruge žena u dane vikenda na?i ?e se sva sila štrukli, orehnja?a i drugih doma?ih kola?a koji posjetiteljima garantiraju obilje ?arolija okusa i mirisa.    


Anicu Ku?ko dopalo je razvla?enje tijesta...

Komentari