Prilika za vrtlare

Uskoro besplatno predavanje "Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke"

Objavljeno: 04.02.2016. 15:40

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 21:27

Foto: Ilustracija, "Gredica", Varaždin

Za sve vrtlare varaždinska udruga "Gredica" u suradnji s udrugom "Biovrt - u skladu s prirodom", u subotu 13. veljače u Varaždinu organizira besplatno predavanje pod nazivom "Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke".

Nakon predavanja održat će se razmjena domaćeg sjemenja na koju su pozvani svi građani i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i na taj način doprinositi očuvanju biološke raznolikosti.

Istovremeno s razmjenom sjemenja gosti iz udruge za očuvanje sjemena starih sorti "Rustica" će na također besplatnoj radionici pokazati kako se izrađuju tzv. "seedballs-i", sjemene kuglice od gline i koje su prednosti sijanja pomoću ove tehnike. "Seedballs" tehniku sijanja popularizirao je japanski poljoprivrednik Masanobu Fukuoka krajem prošlog stoljeća, a tehnika se koristila između ostalog i u Grčkoj za pošumljavanje požarom opustošenih područja.

Posjetitelji će uz upoznavanje s ovom tehnikom sijanja imati priliku i nabaviti knjigu "U harmoniji s prirodom - teorija i praksa zelene filozofije" Masanobu Fukuoke, prevedenu prošle godine na Hrvatski.

Svi događaji održat će se u prostorima 3. mjesnog odbora, Zagrebačka ulica 17. Predavanje počinje u 10.30 sati, a razmjena sjemenja i "seedballs" radionica počinju u 11.30 sati. Sva događanja su besplatna i otvorena za javnost.

Dodatne informacije o predavanju i organizatorima:

Udruga za promicanje održivog načina življenja "Gredica" je neprofitna organizacija sa sjedištem u Varaždinu. Osnovni cilj djelovanja udruge je promicati i u praksi realizirati praktična lokalna rješenja vezana uz široko područje održivog načina življenja. Udruga je u javnosti prepoznata ponajviše po uspješnom projektu društvenog vrta pod nazivom Čudesni vrtovi, koji okuplja više od 100 vrtlara s područja Varaždina.

O predavanju "Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke": Današnja konvencionalna poljoprivreda jedan je od najvećih zagađivača današnjice. Postoje bolji, zdraviji, učinkoviti modeli koji mogu biti rješenje i za klimatske promjene i za ljudsko zdravlje, ali i zdravije društvo općenito. Takvim zdravim uzgojem hrane možemo riješiti velike probleme današnjice. Svi mi možemo učiniti jako puno, pa čak i ako sami ne uzgajamo hranu. Saznajte kako i pridružite nam se u stvaranju boljeg svijeta za nas i našu djecu.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, Eko mreža, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom posljednje 4 godine inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Komentari