Vina Varaždinske županije nepravedno zapostavljena na vinskoj karti

Svoja vina predstavio je na 15. Vinskoj rapsodiji Varaždinske županije i poznati vinogradar naše županije Smiljan Vitez.

Objavljeno: 27.05.2014. 22:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Kako je rekao, vina varaždinske županije nepravedno su zapostavljena na vinskoj karti naše zemlje, je kvalitetom ne zaostaju za vinima Dalmacije, Istre ili Međimurja, koja su puno razvikanija.

– U odnosu na ostale dijelove Hrvatske, varaždinski kraj zapostavljen je na vinskoj karti iako ima mnogo manjih vinogradara koji rade odlična vina. Vina su nam u najmanju ruku iste kvalitete, a neka čak i bolja. Bio sam neki dan na otvorenju Urbanova u Štrigovi, probao neka vina i nismo ništa slabiji što se kvalitete tiče – rekao je Vitez.

Iako su zastupljene uglavnom sve vinske sorte u našem kraju, Vitez smatra da su ovom podneblju najprikaldnije sorte graševina, rajnski rizling, crni pinot i portugizec.

– Tu bi prvenstveno trebao prednjačiti portugizec, jer je to sorta koja je zapravo autohtona u našem kraju – smatra Vitez.

Iako imamo mnogo manjih vinogradara koji prave odlična vina, mnogo ih ne može doći do izražaja na tržištu. Ipak, rješenje ovog problema bilo bi udruživanje.

– Problem su upravo te količine. Mi vinari se moramo udružiti, jer nastupamo vrlo neorganizirano. Naši najveći vinogradari imaju oko dvadeset tisuća litara vina, a ostali koji imaju po tisuću litara, kakvih je najviše, uopće ni ne mogu izaći na tržište. To što smo premali je osnovni problem i trebali bi se udružiti, osnovati nekakvu zadrugu. Tada bi mogli zajednički nastupiti na tržištu. To podrazumijeva da bismo bili zastupljeniji i jači, dok su nam vina odlične kvalitete – naglasio je Vitez.

Komentari