Vinogradari u varaždinskom kraju sve češće upiru pogled u nebo

Objavljeno: 02.09.2014. 18:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Vinogradari u varaždinskom kraju se pouzdaju u sv. Vinka, ali sve ?eš?e upiru pogled u neboVinograde na podru?ju županije ni ove godine nije poštedjela tu?a, a vlasnici muku mu?e i s korovima. Neki vinogradari s berbom ?e po?eti ve? sredinom rujna, a me?u prvima na red dolaze pinot sivi i bijeli...

Prošlogodišnju dobru berbu vinogradari u ludbreškom kraju pamte po višku ukupnih kiselina prisutnih u moštevima. A kakva ?e biti ovogodišnja – teško je predvidjeti, jer sve ovisi o tome ho?e li idu?eg mjeseca biti dovoljno sun?anih dana, rekao nam je Branko Kežman iz Slanja.

- Do berbe je ostalo oko mjesec dana. Termin ovisi o sorti grož?a i neki vinogradari zasigurno ?e po?eti s berbom ve? sredinom rujna. U našem vinogradu prvi ?e na red za branje do?i pinot sivi i bijeli - isti?e Kežman, iskusan vinar koji je osam godina predsjedao ludbreškom Udrugom vinogradara Trsek.

Ove godine istekao mu je mandat i za spomenuti funkciju nije se ponovno kandidirao jer želi što više vremena posvetiti obavezama na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Slanju. Naime, projekt OPGa u vlasništvu Kežmanove k?eri Brankice Pokos ove godine je podržan od Ministarstva turizma s 60.000 kuna bespovratnih sredstava.

Vino i doma?e delicije

- Dobiveni novac ?emo namjenski utrošiti za ure?enje infrastrukture „tradicijske kleti“ u kojoj ?e izme?u ostalog biti ure?ena kušaonica vina. Klet ?e imati i apartman s pet ležajeva za smještaj gostuju – najavljuje Brankica Pokos ?ijem je OPG-u dosad pružena pomo? i od TZ Grada Ludbrega te Op?ine Martijanec.

Dok ?ekaju prve obitelji koje žele iskusiti život na selu i vikendaše željne friškog zraka, dobre kapljice te ukusnih doma?ih delicija, na imanju Kežmanovih posla ima na pretek. Najmla?i ?lanovi obitelji ubiru zrele plodove u povrtnjaku, a za nešto starije rezervirano je cijepanje drva i vrtlarenje u cvjetnjaku... Sasvim druge brige ima Branko Kežman, koji baš poput svih vinogradara u ludbreškom i topli?kom kraju, ?esto upire pogled u nebo.

- Godina je dosad bila jako teška za o?uvanje prinosa vinove loze. Napadima bolesti uspješno smo se othrvali pravovremenom primjenom fungicida. Nažalost, u našem kraju je prisutna i fitoplazma koju prenosi ameri?ki cvr?ak. Nju rješavamo – sjekirom, i potom na istom mjestu sadimo novi, zdravi trs. No, sada nam je najvažnije da tijekom rujna bude dovoljno sun?anih dana kako bi imali dobru berbu. Ako se sve posloži, u kona?nici i vina u našem kraju moraju opet biti izvrsne kvalitete – naglasio je naš doma?in.

Vinograde na podru?ju Varaždinske županije ni ove godine nije poštedjela tu?a.

- U okolici Ludbrega padala je u nekoliko navrata. Štete smo zabilježili na parcelama u Rivalnom i Brusnicama kod Starog vrha. Rije? je o mladom nasadu muškata i silvanca koji je ove godine dopunjen pinotom sivim i bijelim, te zelenim silvancem. Posa?en je i manzoni (klon rajnskog rizlinga i bijelog pinota) tako da od svake sorte grož?a imamo ponešto. Sadnja je obavljena ciljano, kako bi idu?e godine posjetiteljima imanja mogli ponuditi što više razli?itih vina za kušanje. Jedino za te mlade cjepove, ova godina je bila idealna radi dosta vlage u tlu – pojasnio je Kežman od kojeg doznajemo da je OPG Brankice Pokos lani je proizveo oko 7.000 litara vina koje je na tržište plasirano u rinfuzi ili pak flaširano.

Potražnja je dobra

- Glavni kupci ludbreške kapljice sa zašti?enim geografskim porijeklom su lokalni ugostitelji. Dio vinogradara lani je ubrano grož?e u našem kraju prodavao po cijeni od tri do 3,5 kn za kilogram i vjerujem da ?e takva biti i 2014. godine – zaklju?io je Kežman.

Ina?e, ludbreški vinogradari ove su godine na Vincekovo održali 22. izložbu vina, a Udruga „Trsek“ tijekom obilježavanja ludbreškog blagdana Svete Nedjelje, poziva sve zainteresirane da do?u kušati doma?u kapljicu u njihov podrum.

U Sv. Iliji nadaju se dobroj berbi

Nepovoljne vremenske prilike ove su godine bile uzrok pove?anom opsegu posla i mnogobrojnim "malim" vinogradarima, tzv. hobistima, na našem podru?ju. Jedan od njih je i Stjepan Dreven iz Sv. Ilije.

- Bilo je dosta posla, više nego prošle godine. ?esto je padala kiša i bilo je potrebno više tretmana zaštite grož?a nego ina?e, a morali smo i ?eš?e kositi me?u redovima – napomenuo je.

Što se ti?e bolesti koje su zaprijetile vinogradima, i na brijegu u Sv. Iliji najviše su spominjane pepelnica i peronospora.

- Ima malo pepelnice, no redovito smo pratili stanje u vinogradu i preporuke Savjetodavne službe te "špricali", pa u kona?nici situacija ipak nije loša. Što se ti?e truleži, sada sve ovisi o vremenu. Ako do berbe vrijeme bude lijepo, ne bi smjelo biti problema – rekao je Dreven. Dodao je kako je još rano re?i kada bi mogla biti berba.

 

- Sve ovisi o tome kako ?e rasti še?er u grož?u. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je više še?era. Sad ?ekamo što bude. Trebalo bi nam više sun?anog vremena do berbe – nada se Dreven, kao i svi drugi vinogradari.

Pojavila se kisela trulež na grož?u

S obzirom da je u utorak napravljeno prvo ovogodišnje mjerenje še?era i ukupnih kiselina u grož?u ne može se sa ve?om sigurnoš?u govoriti o o?ekivanim rokovima berbe na podru?ju Varaždinske županije.

Za to je potrebno barem još nekoliko mjerenja na referentnim punktovima i usporedba rezultata s izmjerama iz prošlih godina, isti?e Miroslav Matovinovi?, dipl.inž.agr. iz Savjetodavne službe.

- Jedino se može naslutiti da bi berba mogla biti na nivou prošle godine i 2010. ili ?ak mjestimi?no i kasnija i lošija. U kvaliteti grož?a i berbama biti ?e dosta razlike i to od prakti?ki slu?ajeva da berbe uop?e ne?e biti, pa do solidnih i vrlo solidnih. Kod nekih sorata, posebno kod Traminca i kod Chardonnaya, zametanje bobica je bilo vrlo slabo tako da ?e berba biti lošija, a zamjetno je i razli?ito dozrijevanje bobica unutar grozda (zrele i nezrele bobice) – isti?e Matovinovi?.

Stanje u vinogradima prije ovogodišnje berbe prvenstveno je odraz i posljedica vremenskih prilika/neprilika tijekom ovogodišnje sezone. Na pojedinim lokacijama u županiji bilo je u ve?oj ili manjoj mjeri tu?e koja je oštetila grož?e i mladice, a kišovito, vlažno i sparno vrijeme izuzetno je pogodovalo razvoju bolesti.

Hara siva plijesan

- Peronospora je pratila vinogradare od po?etka cvatnje pa do zatvaranja grozdova kada je inficirala bobice preko pu?i na petelj?icama. Takve zaražene bobice su se smežurale, poplavile i/ili posme?ile i na kraju osušile, a vinogradari ih ?esto zovu „?rnec“. Uvijek prisutna pepelnica „vrebala“ je povoljni trenutak i ove se godine pojavila u jakom intenzitetu. Posljedica napada pepelnice je pucanje bobica s prvim kišama (ošte?ena pokožica boba je neelasti?na). Naravno, ta ošte?enja ulazni su otvori za sivu plijesan koje ve? sad ima dosta – pojasnio je stru?ni savjetnik PSS dodavši kako ovisno o nastavku lošeg i kišovitog vremena, njena pojava biti ?e sve više izražena.

Još jedan problem je i pojava kisele truleži na grož?u za koju je tipi?an kiseli, octeni „miris“ i pojava vinskih mušica na takvim ?okotima.

- Takvo grož?e se ne smije nikako brati s ostalim i treba ga odstraniti iz vinograda.Iz svega može se zaklju?iti da ove godine nije bilo mjesta ni za jedan krivi korak u provo?enju zaštite u vinogradima i da ?e biti potrebno primijeniti svo znanje i vještinu kod proizvodnje vina – upozorava Matovinovi?.

?lanak je prenesen iz eTjednika.

Komentari