Ususret Uskrsu

Što će sve biti na blagdanskom stolu i koliko mislimo potrošiti? Evo rezultata istraživanja

Objavljeno: 30.03.2024. 09:03

Zadnja izmjena: 30.03.2024. 09:03

Foto: Arhiva

Uskrsna tradicija u našim krajevima pretpostavlja niz proizvoda na blagdanskim stolovima po kojima se Uskrs prepoznaje, a najnovije istraživanje pokazuje da će čak 93 posto građana na svom stolu imati kuhana jaja, 83 posto mladi luk te 80 posto kuhanu šunku. 

Istraživanje koje su tijekom veljače ove godine proveli Ja Trgovac magazin i agencija Hendal pokazalo je i da je kod 56 posto građana na uskršnjem stolu neizostavan hren, kod 45 posto rotkvice, 34 posto pinca ili sirnica, 29 posto orehnjača, 24 posto pečena svinjetina, 18 posto pogača i pečena janjetina, 16 posto šunka u kruhu, 15 posto purica s mlincim, i na kraju, kod 13 posto je neizostavna sarma. Manje-više, tako je bilo i lani.

Kada je riječ o tome planiraju li štedjeti pri kupnji namirnica za ovogodišnji Uskrs, također nije bilo nekih promjena u odnosu na lani, jer na ovo pitanje potvrdno odgovara tri od pet građana. Naime, ove godine udio onih koji planiraju štedjeti iznosio je 59 posto, a lani ih je tako odgovorilo 60 posto. 

A kako će to financijski izgledati?

Ususret Uskrsu najveći broj građana, njih 16 posto, za kupnju namirnica namjerava izdvojiti od 50-70 eura, dok je to lani bilo ipak nešto većih 20 posto građana.

Za razliku od toga, za nemalih 5 posto porastao je i broj građana koji planiraju izdvojiti znatno veći iznos, od 80-130 eura, kojih ove godine ima također 16 posto. Potom slijede iznosi od 30-40 eura i 40-50 eura koje će izdvojiti po 14 posto građana, a njih 11 posto planira potrošiti nešto više od toga, odnosno od 70-80 eura. 

Komentari