Benedikt XVI. dobio i svoj prvi električni - papamobil

Piše: eVz/Ika.hr

Objavljeno: 08.09.2012. 10:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: inautonews.com

Papa Benedikt XVI. ima prvi električni automobil za osobnu upotrebu: posebno izdanje Renault Kangoo Z.E. u bijeloj boji, s papinskim grbom i registarskom pločicom "SCV 1". Vatikanski glasnogovornik o. Lombardi predstavio je u četvrtak automobil novinarima, javlja IKA.

Prvi put Papa se u njemu vozio prethodnog dana. Vraćajući se u Castel Gandolfo s opće audijencije u Vatikanu, s heliodroma se odvezao novim električnim vozilom do Apostolske ljetne palače.

Neblindirano vozilo ima električnu rampu za pomoć pri ulasku u automobil, posebna stražnja vrata i krovni otvor, tako da Papa može i stojeći pozdravljati vjernike. Automobil ima 60 KS, domet mu je 170 kilometara, a maksimalna brzina 130 km/h.

Talijanski opskrbljivač električnom energijom, tvrtka Enel, tijekom proteklih je tjedana postavila po tri stanice za punjenje automobila u Vatikanu i u papinskoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo. Osim bijelog automobila za Papu, Renault je i vatikanskoj žandarmeriji uručio drugi električni Kangoo tamnoplave boje.

- Za francuskog proizvođača automobila radi se o "simboličkom projektu" kako bi se njime ljude učinilo osjetljivima za zaštitu okoliša - rekao je šef Renaulta u Italiji Jacques Bousquet.

S obzirom na rast svjetske populacije te na povećavanje zagađivanja i buke, korištenje električnih automobila u gradovima najučinkovitije je ekološko rješenje.

O. Lombardi naglasio je da će novi Papin automobil biti u uporabi prije svega unutar Castel Gandolfa i u Vatikanu, gdje nisu potrebne posebne sigurnosne mjere. Moguće je da će se automobil koristiti i izvan Vatikana, npr. na Čistu srijedu u procesiji po rimskom brežuljku Aventinu.

- Električni automobil, neće zamijeniti blindirani Mercedesov papamobil - dodao je o. Lombardi.

Vatikanski glasnogovornik istaknuo je da su Papi tehnički i kulturni napredak u brizi za okoliš jako važni.

Komentari