Download je mrtav. Zar već?

Piše: evz/zimo.co

Objavljeno: 17.08.2012. 16:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: youtube-download.info

Zadnje vrijeme svjedoci smo sve veće poplave streaming servisa i sadržaja na zahtjev (on demand), čime u velikom krugu zaobilazimo preuzimanje sadržaja, piše zimo.

Prije samo 5-6 godina, bili smo kao krtice. Sakupljali smo podatke na naše hardove koje smo gomilali u ladice u nadi da će nam kad tad trebati nešto od toga. Naravno, rijetko kad smo posegnuli za tim podacima, no ponekad je dobro došao neki film ili glazba koju smo skinuli još davne 2003.

Danas se situacija drastično promijenila. Tradicionalni radio je mrtav. TV industrija je u problemima. Način na koji konzumiramo glazbu i TV sadržaj mijenja se iz godine u godinu, što zadaje glavobolje velikim glazbenim etiketama, radiju i TV kućama.

Spotify, iTunes, Grooveshark, 8tracks, Netflix, Hulu, Pandora, samo su neki od servisa koji su promijenili glazbu i TV. Doduše većina njih nije dostupna kod nas, no i to će se vrlo brzo promijeniti.

Sada kada smo svi svjesni da radio i TV neće opstati u obliku kakav poznajemo danas, pitamo se što je sljedeće. Servisi poput iTunesa nude korisnicima preuzimanje glazbe, TV emisija i filmova za svega nekoliko dolara, no i taj oblik polako stari.

Pogledamo li sve zajedno s tehničke strane, vidjet ćemo da kompanije koje izrađuju elektroničke uređaje ugrađuju sve manje memorije za pohranu podataka, a razlog tome je vrlo jednostavan – više nećemo downloadati sadržaj na naše uređaje. Možda zvuči teško ostvarivo, no samo smo korak nadomak tome.

Spotify nudi kolekciju od nekoliko milijuna pjesama za svega 10 dolara mjesečno, dakle kad god želite možete slušati što god želite i gdje god želite i ono što je najbolje ne trebate ništa downloadati, već samo kliknete play i uživate. Ista stvar vrijedi i za ostale modernije servise.

Također, osim glazbe i videa, sve više alata koje koristimo postaju dostupni online – obrada slika, videa, itd., no ipak vjerujem da ćemo još neko vrijeme downloadati veliki softver, primjerice za obradu videa ili slične njemu. No i to će jednom “otići u oblak”

Izvor: zimo.co

Komentari