"Ide baba Luca, po selu se smuca!"

Piše: VM/eVaraždin

Objavljeno: 13.12.2013. 13:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Wikipedia

Na današnji dan mnogi vjernici tradicionalo siju pšenicu i počinju odbrojavati dvanaest dana do Božića. Slavi se sveta Lucija, a osim sijanja pšenice, na ovaj dan postoji još nekoliko zanimljivih običaja.

Od dana svete Lucije počinju se zapisivat vremenske prilike. S obzirom na to kakvo će vrijeme biti idućih dvanaest dana, takva će nam biti prognoza u sljedećoj godini. U Slavoniji, Dalmaciji i otocima djeca se nisu darivala na dan svetog Nikole, već na dan svete Lucije.

Također, večer uoči i na sam dan svete Lucije, djeca i mladi su u manjim skupinama obilazili kuće noseći izdubenu tikvu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom dajući joj sablasni izgled, dakle nešto slično kao za Noć vještica. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći: "Ide baba Luca, po selu se smuca". Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i slično.

Sveta Lucija zaštitinica je očiju pa se na taj dan štede oči kako bi nas dobro služile u sljedećoj godini.

A tko je bila sveta Lucija?
Rođena je na Siciliji u gradu Sirakuzi negdje oko 280. godine u velikaškoj obitelji. Bila je jedna od najljepših djevojaka svoga grada, koji je bio poznat po svojoj razuzdanosti i pokvarenosti. U takvom gradu Lucija je imala sreću da se rodila u kršćanskoj obitelji. Kada joj je otac poginuo, ostala je sama s majkom. Ubrzo joj se majka razboljela i Lucija je pošla na grob mučenice sv. Agate moliti za majčino ozdravljenje. Molila je iskreno i ponizno, a sv. Agata joj je rekla da je i sama sveta i da je Bog voli.

Lucijina majka ubrzo je nakon toga ozdravila. U znak zahvalnosti, Lucija je cijelo svoje bogatstvo darovala siromašnima, a svoje srce posve je darovala Isusu Kristu. Budući da se nije htjela udati za Afronija, bogatog plemića, ovaj je prijavljuje rimskom prokonzulu Paskaziju da je kršćanka, a to je u ono vrijeme značilo smrt. Prokonzul je odlučio da je mučenjem uništi. Prve zahvate mučenja Bog je čudesno spriječio jer je nikakvom silom nisu mogli maknuti s mjesta kada su je htjeli odvući da je obeščaste. No, to nije spriječilo tvrdog mučitelja koji je naredio da joj mačem prerežu grlo. Umirući, proricala je propast Rimskog carstva i pobjedu križa, što se i dogodilo deset godina kasnije. Umrla je 13. prosinca 305. godine za vrijeme cara Dioklecijana.

Komentari