Indija će masovno proizvoditi računalo za svega 35 dolara

Objavljeno: 06.10.2011. 10:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: worldtvpc.com

Indija je uspjela proizvesti najjeftinije tablet računalo na svijetu koje će studenti kupovati po subvencioniranoj cijeni od 35 dolara, kako bi se proširio digitalni pristup internetu u tom azijskom divu, prenosi profitiraj.hr.

Vlada kaže da će računalo nazvano Aakash, što u prijevodu znači nebo, u početku biti dostupno u pilot seriji od 100.000 komada, da bi u sljedećim mjesecima ta brojka porasla na milijune.

- Uskoro će svakom djetetu u školi biti dostupno računalo po cijeni od 35 dolara. Tablet računala poboljšat će kvalitetu učenja kod djece – rekao je novinarima ministar za telekomunikacije i obrazovanje Kapil Sibal.

Tablet računala službeno su predstavili ministar Sibal i mala tvrtka sa sjedištem u Britaniji DataWind, koja ih je projektirala. Očekuje se da će stajati 1.750 rupija (35,4 dolara).

Made in India

Nakon dvogodišnjeg razvoja Aakash bi se trebao montirati u Indiji.

Indija slijedi nastojanja ostalih članica skupine BRIC, Brazila, Rusije i Kine, koje žele svojem stanovništvu omogućiti pristup tehnologijama poput Interneta i mobitela, stoji u ovogodišnjem izvješću analitičara tvrtke Maplecroft.

Broj korisnika Interneta uvećan je u razdoblju od 2000. do 2010. čak 15 puta, pokazalo je drugo nedavno izvješće.

U Indiji pak samo osam posto Indijaca ima pristup toj tehnologij, u usporedbi sa skoro 40 posto Kineza.

Istodobno se u Indiji mjesečno čak 19 milijuna ljudi pretplaćuje na usluge mobilne telefonije, zahvaljujući čemu je Indija najbrže rastuće tržište u svijetu. Većina pretplatnika ipak pripada bogatijim slojevima gradskog stanovništva.

Izvor: www.profitiraj.hr

Komentari