iPad robot na kotačima kao vaš dvojnik

Piše: eVz/Bug.hr

Objavljeno: 19.08.2012. 12:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Technabob.com

Telepresence je izraz koji su skovali marketinški stručnjaci kako bi lakše prodali sustave za videokonferencije. No kad opremu za videokonferencije smjestite na robota s kotačima nalik na Segway, izraz polako dobiva smisao: kad vaši kolege vide vaše lice na robotu koji se sam kreće po uredu, uz dosta mašte mogu zamisliti da ste to vi, piše Bug.hr.

A kako vi upravljate tim robotom, i vi imate osjećaj kao da ste u uredu iako se nalazite negdje drugdje… Zastrašujuće? Ni izdaleka toliko kao kad zamislite da robotom upravlja – vaš šef…

Robot iz te istinite horor priče zove se jednostavno Double a košta samo dvije tisuće dolara. Nažalost, ne možete ga kupiti jer je rasprodan već u pretprodaji (jesu li ga pokupovali zli šefovi? to ne znamo, ali jesmo li vam rekli da se kreće bešumno?  Ako ga naručite odmah, dobit ćete ga tamo negdje u 2013.

Cijena je tako niska zato što umjesto sofisticirane telepresence opreme Double koristi običan iPad: „lice“ robota je ekran iPada a na njemu se prikazuje slika koju snima kamera drugog iPada, preko kojeg se i upravlja Doubleom.  Loša vijest (nema veze sa šefom): iPad nije uračunat u cijenu.

Za razliku od vašeg šefa, Double je težak 7 kilograma, visok je nekih metar-metar i pol (visina mu se  može podešavati daljinski, kako bi vam mogao zaviriti preko ramena da vidi što radite) i inteligentan je - može sam prepoznati i izbjeći zapreke, čak i ako ga vaš šef vodi ravno na njih.

Komentari