Jobs prekinuo bolovanje da bi predstavio novi softver

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 07.06.2011. 08:46

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Glavni direktor tvrtke koja je danas bogatija od Microsofta i Intela zajedno (tržišna vrijednost od 317 milijardi dolara) prekinuo je višemjesečno bolovanje kako bi pomogao u predstavljanju novih softverskih rješenja

Mršaviji nego ikad, ali snažnog glasa i optimističnog pogleda, Steve Jobs još je jednom predstavio nove proizvode Applea.

Glavni direktor tvrtke koja je danas bogatija od Microsofta i Intela zajedno (tržišna vrijednost od 317 milijardi dolara) prekinuo je višemjesečno bolovanje kako bi pomogao u predstavljanju novih softverskih rješenja – novih verzija operativnih sustava za računala (Mac OSX Lion) i mobilne uređaje (iOS 5) te iCloud uslugu. A na pozornicu na Appleovoj razvojnoj konferenciji WWDC zakoračio je na taktove pjesme "I Feel Good".

Apple je puno vremena na predstavljanju posvetio promociji novih mogućnosti svojih aduta OSX Liona i iOS 5, ali najviše se iščekivalo što će se sve naći u lepezi iCloud.

- Priznajem da nas je sinkroniziranje naših uređaja znalo izluđivati. Degradirat ćemo Mac i PC nazad na kategoriju uređaja, a digitalnu umreženost ćemo prebaciti u iCloud. Neki misle da je oblak samo tvrdi disk u nebu, ali mi mislimo da je mnogo više od toga - poručio je Jobs hvaleći servis iCloud, koji postaje besplatan za razliku od ranijeg pokušaja MobileMe, koji je stajao 99 dolara.

Apple želi da baš iCloud preuzme primat u sve popularnijim virtualnim datotekama u koje možete spremati podatke s bilo kojeg uređaja te im pristupati s bilo koje lokacije.

Novi operativni sustav za Mac računala OSX Lion stajati će samo 29 dolara i omogućit će lakši prijenos podataka između računala. Moći će se kupiti samo online.

iOS 5, operativni sustav za iPhone i iPad odaoje  priznanje Twitteru, koji je integriran u operativni sustav pa gotovo da nema dijela sustava iz kojege nećete moći tvitnuti. Novi iOs pojednostavnit će i korištenje kamere na iPhoneu te obradu slika. iCloud će pak omogućiti da te slike odmah imate i na računalu i/ili iPadu, ali i da vam postane vjerna virtualna baza za spremanje svih mogućih dokumenata.

Apple se pohvalio i da je isplatio 2,5 milijardi dolara kreatorima aplikacija za iPhone i iPad. iOS pokreće oko 200 milijuna iPhonea i iPada, a na njih je skinuto više od 14 milijardi aplikacija. Odlična brojka za Apple i i porast od 28 posto u prodaji računala, a čak 75 posto prodanih Appleovih računala danas su laptopi.


Komentari