Korištenje online medija u Londonskim neredima

Piše: evz / zimo.co

Objavljeno: 11.08.2011. 10:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: telegraph.co.uk

Proteklih nekoliko dana svjedoci smo šokantnih događanja u Engleskoj. Neredi koji su započeli u Londonu, a čiji je neposredan povod bilo navodno prekomjerno korištenje policijske sile, proširili su se po cijeloj Velikoj Britaniji – Birmingham, Manchester, Liverpool i Nottingham neki su od velikih gradova u kojem je policija imala pune ruke posla, piše zimo.co.

Iz masovnih događaja koji su uzeli maha u sjevernoafričkim zemljama ove i prošle godine, imali smo prilike vidjeti da su online mediji i moderna infrastruktura koja omogućuje lako i brzo širenje informacija uvelike korišteni u koordiniranju i organiziranju okupljanja – prvenstveno Twitter i Facebook.

Zanimljivo je kako u Engleskoj to nije slučaj. Građani su vrlo svjesni mogućnosti nadzora i otkrivanja stvarnih podataka iza bilo kakvih anonimnih Twitter ili Facebook računa, pa su se “prosvjednici” organizirali putem BlackBerrya.

Prema zadnjim istraživanjima, BlackBerry zbog svojih besplatnih poruka i mogućnosti slanja poruka većem broju korisnika ima vrlo veliku korištenost kod tinejdžera – koristi ga 37% britanskih tinejdžera. Osim toga, BBM (BlackBerry Messanger) poruke teže je nadzirati i otkriti im podrijetlo nego što je to slučaj kod Facebook ili Twitter sadržaja, tako da je i ta činjenica bila dodatni plus za korištenje navedene platforme.

Naravno, policija je od proizvođača BlackBerrya, tvrtke Research in Motion (RIM), zatražila punu suradnju i predaju svih informacija koje mogu pomoći u hvatanju odgovornih za nerede. RIM je, očekivano, zahtjev odobrio i ti podaci su dostupni policiji.

Taj se potez nije dopao hakerskoj skupini koja se naziva “Team Poison”, te su zaprijetili RIM-u otkrivanjem podataka njihovih zaposlenika iz baze koju su navodno hakirali iz njihovog sustava.

Da li je prijetnja stvarna ili je tek “blef” skupine koja želi da se čuje za njih tek ćemo vidjeti.

Što rade u međuvremenu rade miroljubivi građani?

Nakon razbijanja i paleži po gradovima niknulo je nekoliko Tumblr blogova koji pokušavaju prikupiti fotografije lopova i izazivača nereda – najaktivniji je bio http://catchalooter.tumblr.com/. Korisnik iza bloga odustao je od daljnje aktivnosti s obzirom da ne može imenovati osobe na slici, te daljnje unose preusmjerava na Crimestoppers , stranicu koja je specijalizirana u anonimnim dojavama informacija o kriminalcima.

Društveni mediji su ljudima koji su ostali istinski zgranuti razmjerima razaranja koje je rulja izazvala po njihovom gradu omogućili okupljanje i organiziranje čišćenja. Tako je @RiotCleanup Twitter profil dobio više od 50 000 followera ni 10 sati nakon pokretanja, a iste inicijative se odvijaju i na Facebooku i webu – www.riotcleanup.co.uk. Na prvim čišćenjima grada skupilo se više od 400 dobrovoljaca, a profili i dalje objavljuju informacije i koordiniraju ljude koji se žele uključiti.

Naravno, osim toga, bitno je primijetiti kako na Amazonu i ostalim web shopovima drastično raste prodaja određenih “rekvizita” koji u ovakvim situacijama ljudima mogu poslužiti da se obrane od napadača koji žele ugroziti njihove obitelji ili imovinu.

izvor: zimo.co

Komentari