Mahokrilci na baterije: Robotske ptice nove su urbane špijunke

Piše: eVz/Bug.hr

Objavljeno: 07.05.2012. 17:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: suasnews.com

Istraživači sa sveučilišta Illinois razvili su "robotske ptice" koje mogu samostalno letjeti unutar sobe i mirno sletjeti vlasniku na ruku, piše Bug.hr.

U projektu koji je financiralo američko ratno zrakoplovstvo istraživači su uspjeli kopirati pokrete ptica koji im omogućuju meko slijetanje. Maleni robotski letači mogu mirno letjeti unutar sobe bez sudaranja s okolnim predmetima, te zatim "meko" sletjeti na određeno mjesto.

Za usporavanje i slijetanje koriste samo krila kojima roboti mogu mahati i zakretati ih kako bi usporili let i meko sletjeli. Time se omogućuje velika ušteda energija prilikom usporavanja, spuštanje i slijetanja letjelica.

Proučavanje leta ptica i drugih živih bića vrlo je interesantno za vojne primjene, jer, primjerice šišmiši mogu letjeti s oštećenim krilima. Također se ističe kako su iznimno brzi i lako manevriraju u zatvorenim prostorima bez sudaranja s drugim objektima.

Te karakteristike mogu biti iznimno korisne u malim zrakoplovima koji se koriste za nadzor i špijuniranje u urbanim područjima gdje je mnogo prepreka, a satelitsko upravljanje je često onemogućeno.

Komentari