Sigurnosni stručnjaci: Manje je spama, ali je opasniji

Piše: evz/zimo.co

Objavljeno: 22.03.2012. 22:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: neatorama.com

Sigurnosni stručnjaci u prethodnoj godini uspjeli su da isključe nekoliko botmreža, što je uticalo na smanjen broj poslanih poruka, ali s druge strane, poslate poruke su postale znatno opasnije, piše zimo

Udio emailova koji se šalju sa opasnim privicima i zlonamjernim linkova se znatno povećao, te isto tako su phishing napadi postali znatno profesionalniji.

Udio spam poruka u ukupnom prometu elektronske pošte je opao na 80 posto. Što znači, da se pad koji je počeo 2009 godini i dalje nastavlja. Iz Kasperskya tvrde da se u prethodnoj godini smanjio ukupan broj email prometa koji je namijenjen kao phishing napad, te je udio iznosio svega 0,02 posto u odnosu na cjelokupan email promet.

No, problem sa spamom se nastavlja i dalje, jer su poslate poruke sve opasnije. Sve veći broj poslatih linkova vodi ka stranicama sa zloćudnim sadržajem, koji znatno može ugroziti sigurnost vašeg računara, ali isto tako i sigurnost vaših ličnih podataka. Udio ovih poraka je porastao za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Email poruke koje su namijenjene za phishing doživjele su blagi pad. Novi napadi nisu više usmjereni na masu korisnika, nego se napadači koncentrišu na individualne napade, koji su prilagođeni i namijenjeni određenoj skupini ljudi.

Zimo vam savjetuje da ne otvarate mailove sumnjivog porijekla, te obratite pažnje na koje linkove klikate u dobivenim emailovima.

Izvor: zimo.co

Komentari