Širokopojasni internet mora biti temeljno građansko pravo

Objavljeno: 05.05.2011. 14:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Hrvatska ICT industrija nije konkurentna, zbog čega je izvoz informacijsko-telekomunikacijskih tehnologija vrlo malen, jedan je od zaključaka studije "Analiza ICT industrije 1999.-2009."

Hrvatska ICT industrija nije konkurentna, zbog čega je izvoz informacijsko-telekomunikacijskih tehnologija vrlo malen, jedan je od zaključaka studije "Analiza ICT industrije 1999.-2009." koja je jučer predstavljena u Zagrebu.

Pet preporuka Vladi RH

Predstavnici hrvatskog ICT-a, okupljeni pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, uputili su Vladi pet preporuka za rast ove industrije kao strateškog i visokokonkurentnog sektora u gospodarstvu. Tako bi Vlada najprije trebala smanjiti porezna opterećenja i davanja na plaću i iz plaće, kako bi IT sektor bio konkurentniji u međunarodnoj utakmici, a RH postala prihvatljivija za privlačenje izravnih stranih investicija. Cilj je da se ukupna financijska opterećenja smanje 10% do 2015. te dodatnih 10% (ukupno 21%) do 2020. godine.

– Trošak rada kod nas je 70% ukupnog troška, dok je u drugim zemljama taj udio 25 do 30% te zato nismo konkurentni – kazao je Ante Mandić, predsjednik Udruženja za IT sektor pri HGK.

Druga je preporuka Vladi RH da potiče visoko obrazovanje ICT radne snage i brže je integrira u hrvatsko gospodarstvo.

– Imamo dosta priučenih informatičara. Nisu informatičari svi oni koji znaju raditi na računalu, već oni koji stvaraju rješenja konkurentna i na stranim tržištima. Informatika na razini škole prilično je loša jer se uči o osnovnim alatima, a ne govori se gdje se ta znanja mogu primijeniti – kazao je Mario Kovač, profesor sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Snažno poticati izvoz

Predstavnici ICT-a traže da dostupnost širokopojasnog interneta postane "temeljno građansko pravo", odnosno tehnologija dostupna svima. Zatraženo je i da se sistematiziraju strateški IT projekti središnje države, uz odabir dobavljača isključivo prema transparentnim i tržišno prihvatljivim načelima. Peti je zahtjev da država mora snažno poticati izvoz informatičkih proizvoda i usluga.

Komentari