Steve Jobs odlazi iz Applea

Piše: evz/index.hr

Objavljeno: 25.08.2011. 11:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: cultofmac.com

Steve Jobs objavio je svoj odlazak iz Applea te je imenovao svog nasljednika. Ovaj njegov potez očekuje se već mjesecima jer Jobs boluje od raka gušterače, a američki mediji javljaju da je bolest u terminalnoj fazi, prenosi indeks.hr.

No, Jobs se neće u potpunosti maknuti iz tvrtke, postat će čelni čovjek Nadzornog odbora, priopćeno je iz Applea čije su dionice odmah nakon obavijesti pale za sedam posto, a mediji su već počeli nagađati koliko će  Apple koštati Jobsov odlazak.

Jobs je prije dvije godine bio na transplantaciji jetre, a prije sedam godina operirao je gušteraču zbog raka, iz javnosti se zbog bolesti povukao na neko vrijeme, a svi su se šokirali vidjevši ga jako mršavog na predstavljanju iPada 2 u ožujku ove godine, američki tabloidi čak su prognozirali datum njegove smrti.

"Uvijek sam govorio da kada bude došao dan da neću moći obavljati svoje dužnosti kao direktor Applea, ja ću biti taj koji će to svima reći. Nažalost, taj dan je došao", napisao je Jobs u kratkom pismu.

Jobsa će zamijeniti njegova dugogodišnja desna ruka Tim Cook, no mnogi analitičari smatraju kako Steve Jobs nema dostojne zamjene. Apple je postao jedna od najuspješnijih i najpoznatijih kompanija u modernoj američkoj povijesti, i to samo zahvaljujući vizionaru Jobsu, smatraju analitičari.

"Možete li zamijeniti Jobsovu viziju, njegovu strast prema proizvodima? To će biti teško", izjavio je za LA Times Jeffrey Fidacaro, analitičar u Susquehanna Financial Group.

"Istina, on ima neki viši nivo uma, koji može vidjeti budućnost, što malo ljudi može. Ali Apple čini mnogo ljudi. A i on će biti uvijek tu negdje, pratit će sve i pomoći ako bude trebalo", izjavio je Steve Wozniak, jedan od osnivača Applea.

Izvor: www.index.hr

Komentari