Što trebate znati o novim Windowsima 8

Piše: evz / zimo.co

Objavljeno: 14.09.2011. 16:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: cbc.ca

Jučer je Microsoft na svojem događaju “BUILT” predstavio novu verziju svog operativnog sistema Windows 8 koji je potpuno drugačiji od dosadašnjih, piše zimo.

Microsoft je kreativna kompanija. Pokazuje to zadnja verzija njihovog operativnog sistema, još uvijek šifriranog imena Windows 8 koji će službeno izaći početkom sljedeće godine.

Novi Windowsi odmah su po startanju potpuno drugačiji od svih dosad viđenih, odnosno, izgledom i funkcionalnošću slični su Windows Phone 7 operativnom sistemu. Iako ima mnogo toga što bi trebali znati, izdvojit ćemo samo ono najvažnije.

Dakle kao što smo spomenuli, novi homescreen je izrađen na potpuno novom principu, pa tako umjesto malih ikona imate uvid u sve što se događa ili što bi trebali znati, odnosno prikazane su aplikacije kao što su mailovi, Microsoftova trgovina aplikacija, vremenska prognoza, glazba, video, itd. Drugim riječima, zaslon je moguće prilagoditi prema vlastitim željama.

Microsoft kaže kako su izradili novu vrstu aplikacija za Windows 8 koristeći HTML5 i Javascript tehnologiju i slične su onima koje smo navikli koristiti na tabletima. Jasno je kako će Microsoft distribuciju ovih aplikacija obavljati putem svoje online trgovine Store, no za sada nema više detalja oko istog.

Stare aplikacije kao što su Microsoft Office i Photoshop funkcioniraju na Windowsima 8 i koristit će posebnu tehnologiju za upravljanje prstima, no neće biti optimizirane za zaslone osjetljive na dodir kao što su to primjerice aplikacije izrađene u HTML5 i JavaScriptu.

Što se tiče tehničkog djela, Windowsi 8 po prvi puta koristit će ARM dizajnirane procesore koji troše vrlo malo snage.

Pogledajte i kratki video u kojem su demonstrirane značajke novih Windowsa 8. Ukoliko se ne možete dočekati početka godine, nove Windowse u beta verijzi možete isprobati već sada.

izvor: zimo.co

Komentari