Superračunalo Wilkes traži inteligentne vanzemaljce

Piše: eVz/Bug.hr

Objavljeno: 15.12.2013. 18:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: cam.ac.uk

Superračunalo Wilkes, nazvano prema pioniru računalstva Mauriceu Wilkesu, izrađeno je na sveučilištu Cambridge i prema njihovim tvrdnjama predstavlja najzelenije superračunalo ikad proizvedeno. To čudo tehnike, između ostalih zadaća, tražit će inteligentna stvorenja u svemiru...

Iako ne spada među najsnažnija usporediva računala, cilj je ovog sustava biti energetski iznimno efikasnim – detaljnije, ovo računalo pokazuje učinkovitost od 3.361 Megaflopsa po Wattu.

 Prema tom pokazatelju smješteno je na drugo mjesto svjetske ljestvice, odmah iza japanskog sustava Green 500, koji pak za hlađenje koristi uljni sustav. Wilkes je u potpunosti hlađen zrakom, i to iznimno učinkovitim sustavom hlađenja.

Ovo energetski učinkoviti superračunalo bit će upogonjeno na izradi Square Kilometre Array-a (SKA), najvećeg radio teleskopa ikad proizvedenog, koji će biti smješten u Južnoj Africi, Australiji i Novom Zelandu.

Koristit će se za dobivanje snimaka iz vrlo ranog razdoblja postojanja svemira, testiranje Einsteinove teorije gravitacije, ali i za traganje za vanzemaljskim oblicima inteligentnog života.

Izvor: Bug.hr

Komentari