Svjetski poznati kuhar sirove hrane predavao učenicima Gospodarske škole

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 03.12.2013. 11:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Gospodarska škola

U knjižnici Gospodarske škole Varaždin 2. prosinca održan je virtualni susret učenika s Borisom Lauserom, gurmanskim kuharom sirove hrane iz Berlina, Njemačka.

Temeljem svog dugogodišnjeg iskustva u sirovojedstvu i gurmanskom načinu pripreme hrane od, uglavnom, svježeg povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki, gost je predstavio koncept sirove hrane te načine njene pripreme i rezultate od kojih rastu zazubice.

Boris Lauser poznati je kuhar sirove hrane koji drži tečajeve i radionice na tu tematiku širom svijeta, a redovito na Baliju i u Berlinu gdje uglavnom živi.

Od malena obožavatelj gurmanskih okusa, Boris je od magistra računarstva sa sjajnom karijerom u Ujedinjenim Narodima u svojim dvadesetima, svoj životni put naglo zaokrenuo u smjeru kuhara organske i sirove hrane te sada dostiže jednako dobre uspjehe.

Predavanje je započeo svojom osobnom pričom koja je obuhvaćala njegovu želju za stalnim isprobavanjem novih okusa i netradicionalnih kombinacija, te istodobno interes za optimalno zdravlje i ulogu zdrave hrane u tome. Kao mladić je u San Franciscu imao prilike kušati lazanje i tortu od "sira" u restoranu sirove hrane, koje su ga oduševile.

Odlučio je slijediti program sirove hrane kojim se u potpunosti izliječio od teških oblika alergija i kroničnog umora, što ga je motiviralo da se u potpunosti posveti novoj karijeri. Nakon razlaganja vlastite motivacije, Boris je iznio činjenice poput onih da se izlaganjem hrane temperaturi višoj od 40 C gube nutritivni sastojci  - vitamini, minerali i enzimi, pri čemu će oni većim dijelom nestati prženjem i pečenjem na visokim temperaturama, a najbolje će se sačuvati kuhanjem na pari.

Idući dio predavanja posvetio je brojnim mogućnostima pripreme sirove hrane, od zelenih smoothiea sa sjemenkama, hranjivih salata sa slasnim preljevima od povrća ili voća i orašastih plodova, do raznih sireva, kruhova, krekera te slastica koje su sve prisutne svojim izgledom ostavile bez daha.

Demonstrirao je i način pripreme ovih recepata na mikserima i multiprakticima visoke brzine te dehidratoru za pripremu kruha, pizza, lazanja, krekera i keksa.

Susret s Borisom Lauserom održao se virtualno uz pomoć Skypea, na engleskome jeziku, pred četrdesetak učenika Gospodarske škole među kojima su brojni bili učenici kuharskoga smjera. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru s gostom i time pridonijeli zadovoljstvu sviju prisutnih.

Komentari