Velike tajne malog vrta: Bršljan se koristi kao ukrasna i ljekovita biljka

Piše: Rudolf Gregur

Objavljeno: 27.05.2014. 17:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Wikipedia/Ilustracija

Za različite namjene koristimo list bršljana (lat. Hedera helix) koji se  bere se od ožujka do rujna, ali za uporabu je u kolovozu i rujnu mjesecu (hedera helicis folium).

Nalazište u prirodi
Bršljan je zimzelena biljka, stanovnik raznih šuma i voćnjaka, posebno ga nalazimo na pećinama i kamenim liticama uz potoke, pa i po zidovima do 20 m. Koristi se kao ukrasna biljka, u homeopatiji i kao ljekovita.

Primjena u komplementarnoj medicini.
Čaj od bršljan lista
Bršljan list(crvenkaste boje) se prema starim receptima koristio kod bronhitisa, kašalja, astme. A spominje se i kod trovanja pesticidima i radioaktivnog zračenja i čišćenje kože. Čaj za pluća i bronhije, za žučne tegobe i kozmetički čaj.

Čaj bršljana sa rutom
Djelovanje bršljana na srce i žile opisuju stare knjige, liječi bijelo pranje , katar želuca i crijeva i uređuje neredoviti menzes.
Danas se manje koristi a postoje ljekovite kombinacije ljekovitog bilja. Ženski čaj, čaj za regulaciju tlaka, gastritis kapi.

Bršljan protiv kurjih očiju i nekih gljivica
Djelovanje bršljana na čišćenje kože pomaže kod gljivica i drugih tvorbi, koristimo ga direktno usitnjen na kurje oko ili u obliku melema sa kapima. Grosokur i anticelulitis melem i puder od lavande. Kupke sa soli i tonikom bršljana.

Lotion bršljana protiv svrbeži vlasišta
Vlasište se njeguje sa raznim gelovima za tuširanje koji izsušuju, pa i kod uporabe gela stvaraju svrbež i kraste. Da biste imali zdravo vlasište i korijen kombinacija sa melisom, koprivom, ružmarinom i podbjelom. Šampon od melise+brezin ocat, haarlotion za njegu vlasišta –psorijatična koža.

Bršljan u melemu protiv celulitisa
Bršljanov extrakt u biljnoj kozmetici poznat je za njegu i regeneraciju površinskih nakupina (celulitisa) u stoljetnoj recepuri i danas je najprihvatlivija za njegu tjela i masaže. Tradicija ljekovitih pripravaka i novo iskustvo u fitoterapiji.

Priprema čaja od bršljana
Naputak: 1 žlicu čajnu usitnjenih listova stavite na 2, 5 dcl vrele vode, odstoji poklopljen 10 minuta i uzima se sa medom.

Posebno važno za bršljan – koristite sa oprezom
Koristan je u malim količinama i u mješavinama, ako nastupi proljev znači da je doza prevelika i prestati koristiti sam bršljan, jer djeluje prejako na žuč.

U biljnoj kozmeti i masažama protiv površinskog celulita- osvježava i smanjuje stare nakupine.

Komentari