Žiga Bednjanski danas ima 67. rođendan

Objavljeno: 02.01.2014. 12:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: youtube

Na današnji dan, 2. siječnja 1947., u zaseoku Popijači rođen je Izidor Popijač, kipar poznat i kao Žiga Bednjanski.

Po završetku otišao je "trubuhom za kruhom" u susjednu Sloveniju, gdje je u Ptuju učio fotografski zanat. Nakon diplome iz fotografije trudi se biti životno praktičan, stvara tek u slobodnim trenuticma, međutim rezultat svega je bankrot. Uskoro mu umire otac, te ostaje na zemlji pomagati ostarjeloj majci.

Taj događaj bio je prekretnica u Žiginu životu. Uviđa kako nije rođen za fotografa i posvećuje se umjetničkom radu. Pronalazi dva izvorna materijala – glinu i crni hrast, do kojeg dolazi regulacijom rijeke Bednje. I tako počinje njegovo izuzetno teško i mukotrpno probijanje. Posve uvjeren da je rođen za kipara predaje se umjetnosti, a istovremeno biva neshvaćen od lokalne sredine.

No, Žiga ne posustaje. Živi s novoosnovanom obitelji u staroj školi u Bednji, zatim par godina djeluje u Ivancu gdje je imao kiparsku školu, a sada živi i radi u Risvici kod Kumrovca te ima vlastiti atelje i galeriju.
 
Inspiraciju traži u socijalnim problemima svakidašnjice Hrvatskoga Zagorja, koje često prikazuje relacijom žena-muž. Na groteskni način dokumentira duhovnu bijedu, oštro kritizirajući pravdaški jal, pijanstvo, egoizam i općenito, negativnosti društva.

Iza sebe ima stotinjak kolektivnih izložbi, dvadesetak samostalnih i sudionik je petnaestak likovnih kolonija. O njegovom specifičnom, pomalo boemskom, zanesenjačkom životu, snimano je nekoliko dokumentarnih filmova.

Komentari