Facebook spaja svoje aplikacije

Uskoro ćete moći razmjenjivati poruke, slike i video unutar tri različite aplikacije

Kako trenutno stvari stoje, izgleda da Facebooku nije isplativo imati nekoliko mobilnih aplikacija koje sve služe istoj ili sličnoj svrsi, odnosno komunikaciji s drugima.
Objavljeno: 27.01.2019. 09:41

Zadnja izmjena: 27.01.2019. 09:46

Kako trenutno stvari stoje, izgleda da Facebooku nije isplativo imati nekoliko mobilnih aplikacija koje sve služe istoj ili sličnoj svrsi, odnosno komunikaciji s drugima.

Mark Zuckerberg, stoga, namjerava uskoro započeti veliki proces stapanja svojih triju aplikacija, Messengera, WhatsAppa i Instagrama u samo jednu zajedničku platformu za chat, audio i video pozive. Prema informacijama koje donosi New York Times ovo je osobni projekt Marka Zuckerberga i zahtijevat će napore tisuća stručnjaka koji će morati osmisliti kako spojiti komunikacijske platforme ovih triju servisa.

Spajanje triju aplikacija i međusobno povezivanje njihovih mogućnosti razmjene slika, videa, poruka i poziva velik je tehnološki zalogaj za programere, a postavlja se i pitanje dijeljenja i osiguravanja privatnih podataka korisnika. Stoga se očekuje da bi Facebook objedinjavanje aplikacija u jednu platformu trebao završiti do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Komunikacija u svima će biti zaštićena end-to-end enkripcijom.

Prema postojećem planu WhatsApp, Instagram i Messenger trebali bi ostati kao zasebne mobilne aplikacije, no s funkcionalne strane njihova će infrastruktura biti objedinjena. To znači da ćete na mobitelu moći imati bilo koju od ovih aplikacija, te da ćete putem nje moći komunicirati s prijateljima koji imaju instaliranu ne nužno istu aplikaciju. Time će Facebook dobiti najveću komunikacijsku platformu na svijetu, a nadaju se da će im to otvoriti i put do novih prihoda od oglašavanja.

Komentari