Panika u ivanečkoj osnovnoj školi - djeci zabranjeno piti vodu

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog

Objavljeno: 31.10.2014. 15:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Nakon što je prošlog tjedna Ministarstvo zdravlja izvršilo analizu vode Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu utvrđena su minimalna odstupanja od zakonskih parametara u pogledu bakteriološke ispravnosti.

Nakon toga učenike su učiteljice obavijestile da ne piju vodu, niti je koriste za pranje ruku, a takva su upozorenja stavljena na školske WC-e. Kako saznajemo djeca su o tome ispričala roditeljima, koji su se i zabrinuli jer nisu bili o ovome obaviješteni.

Škola je nakon toga kupila flaširanu vodu za piće i sapun za suho pranje, objasnio nam je ravnatelj ove škole Damir Jagić, te objasnio u čemu je problem.

- Voda je ispitivana u našim internim instalacijama u školi, u kuhinji, i utvrđena su minimalna bakteriološka odstupanja. Kako je meni objašnjeno radi se o velikom sustavu kroz koji ne protječe puno vode, pa je vjerojatno došlo do toga da voda duže stoji u cijevi i time povećanja bakterija u njoj. Danas su nove uzorke uzeli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, a rezultati analize bit će poznati u ponedjeljak pa ćemo znati što dalje. Djeca vodu trenutno ne koriste jer nam je najvažnije njih zaštiti - kazao nam je Jagić.

Priopćenje za javnost, na službenim internetskim stranicama Grada Ivanca, o vodi u ivanečkoj osnovnoj školi izdao je i Ivkom d.d. Ivanec. Ivkom tvrdi da je voda iz Ivkomovih izvora zdravstveno posve ispravna.

- Uzorci vode uzimani su na ispitivanje zbog zdravstvene ispravnosti prema monitoringu Ministarstva zdravlja 15.10.2014. godine u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Uzorci su uzimani s interne instalacije objekta škole. Rezultati ispitivanja pokazali su minimalna odstupanja od zakonskih parametara u pogledu bakteriološke ispravnosti. Uzorkovanje vode će se ponovno izvršiti, ali ovaj puta na glavnoj uličnoj mreži i nakon dobivanja rezultata će se poduzeti potrebne mjere, ukoliko će to biti potrebno. Napominjemo da redovito ispitivanje vode koje provodi Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije na cjelokupnoj mreži vodovoda IVKOM—VODE d.o.o. na području Grada Ivanca, nije pokazalo nikakva odstupanja u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti vode i ona se može i nadalje koristiti bez opasnosti po zdravlje - piše u priopćenje koje potpisuje Mladen Stanko, direktor Ivkoma.   

Komentari