Pao dogovor: Vatrogasna vozila i dalje neće plaćati cestarinu

Objavljeno: 29.10.2014. 19:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija

Na sastanku održanom danas, 29. listopada, u Upravi  Hrvatskih autocesta dogovoreno je da vatrogasna vozila, kao ni do sada, neće plaćati cestarinu.

Jednoglasan je to stav svih sudionika sastanka na kojem su, uz predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), sudjelovali i predstavnici Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ).

Do daljnjega će HAC i ARZ postupati kao i do sada, tj. vatrogasna vozila neće plaćati cestarinu. Također, na prijedlog HAC-a i ARZ-a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pristupit će izmjenama i dopunama Zakona o cestama gdje će se regulirati navedena problematika oko plaćanja cestarine za vatrogasna vozila.

Naime, posljednjim promjenama Zakona o cestama bilo je predviđeno da vatrogasci,hitna pomoć i HGSS moraju plaćati cestarinu za vožnju autocestama, osim kada idu na intervencije. To je izazvalo reakciju ovih službi i sastanak.

- Vatrogasna je djelatnost od interesa za cijelu Republiku Hrvatsku, a vatrogasci  osim u spašavanju i pružanju pomoći u opasnim situacijama, sudjeluju i u provedbi brojnih preventivnih mjera (pokazne vatrogasne vježbe, osposobljavanja, rad s vatrogasnom mladeži i dr.) što su sve poslovi koji prethode intervenciji. Upravo je zbog humanitarnog karaktera vatrogasne djelatnosti bilo važno da se osigura besplatan prolazak  vatrogasnim vozilima autocestama, neovisno da li su vozila na intervenciji ili nisu - poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Komentari