Počinje zimsko računanje vremena: Pomaknite kazaljke i upalite svjetla na vozilima

Objavljeno: 25.10.2014. 10:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 25. na 26. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Iz policije podsjećaju vozače kako prelaskom na zimsko računanje vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, započinje razdoblje kada i za vrijeme vožnje danju na svim motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu za vrijeme vožnje na svim cestama mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a biciklist koji se kreće kolnikom svih javnih cesta u navedenim uvjetima dužan je biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Za nepoštivanje navedenih zakonskih odredbi propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, a vozaču se, osim naplate novčane kazne, može izdati i upozorenje koje se unosi u Evidenciju prekršaja u cestovnom prometu.

Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju kako se povratkom na zimsko računanje vremena utrošena električna energija obračunava prema višoj tarifi (VT) u razdoblju od 7 do 21 sata, a prema nižoj tarifi (NT) u razdoblju od 21 do 7 sati.

Početak zimskog računanja vremena odrazit će se i na željeznički promet u državi. Zbog pomicanja vremena s 3:00 na 2:00 sata tri putnička vlaka bit će zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Riječ je o po jednome vlaku na relacijama Vinkovci – Zagreb (stajat će u kolodvoru Vinkovci), Varaždin – Zagreb (stajat će u kolodvoru Varaždin) i Osijek – Zagreb (stajat će u kolodvoru Špišić Bukovica).

Zimsko računanje vremena završava posljednje nedjelje u ožujku.

Komentari