Proglašene elementarne nepogode od klizišta i poplava u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 26.09.2014. 14:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija / snimio čitatelj

Varaždinski župan, Predrag Štromar proglasio je elemantarnu nepogodu od poplava za 11 općina i tri grada te elemantarnu nepogodu od klizišta u devet općina i četiri grada Varaždinske županije.

Dugo kišno razdoblje u kolovozu uzrokovalo je nabujalosti cijelog sliva Plitvice i Bednje te njihovih pritoka. Stanje je eskaliralo od 12. do 17. rujna pa je 14 jedinica lokalne samouprave prijavilo štetu od poplave. Riječ je općinama Vidovec, Maruševec, Martijanec, Sv. Đurđ, Gornji Kneginec, Beretinec, Jalžabet, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sv. Ilija i Trnovec Bartolovečki te gradovima Varaždinske Toplice, Varaždin i Ludbreg. U tim lokalnim jedinicama proglašena je tako elementarna nepogoda od poplave. Štete na usjevima iznose oko 40 milijuna kuna, a na stambenim i gospodarskim objektima te cestovnoj infrastrukturi oko 15 milijuna kuna.

Nakon poplava aktivirala su se postojeća i nova kližišta pa je elementarna nepogoda proglašena u općinama Bednja, Sv. Ilija, Vinica, Visoko, Beretinec, Jalžabet, Maruševec, Martijanec i Gornji Kneginec te gradovi Varaždinske Toplice, Lepoglava, Ludbreg i Ivanec.

Kližišta su uništila ceste, ugrozila stambene objekte, uništeni su voćnjaci i vinogradi, a za njihovu sanaciju trebat će oko 60 milijuna kuna.

-Apeliram na gradska i općinska povjerenstva da najkasnije u roku od osam dana izvrše prvu procjenu šteta te da ih upišu u Registar šteta, a izvješća dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Županijsko povjerenstvo će ponovo izaći na stradala područja i pomoći gradovima i općinama da načine konačnu realnu procjenu šteta. Ta procjena mora u roku od 50 dana do proglašenja elementarne nepogode biti upisana u Registar šteta te dostavljena Županijskom povjerenstvu, koje će sumirane štete upisati u registar šteta te dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode sa Zamolbom dobivanja sredstava za djelomičnu sanaciju nastalih šteta - rekao je Štromar.

Nakon te procedure trebala bi biti određena sredstva za nakadu šteta od elementarnih nepogoda, a ne zna se koliko bi od traženih sredstava općine i gradovi trebali dobiti.

-Dobije li se 30 posto od ukupne procjene bit će to zadovoljavajuće - zaključio je Štromar.

Komentari