Savjet mladih predstavio projekt "Demokracija za 5!"

Objavljeno: 23.12.2010. 15:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Savjet mladih Varaždinske županije predstavio je zajednički projekt Savjeta mladih i Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave "Demokracija za 5!", koji će sufinancirati Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Savjet mladih Varaždinske županije i u 2011. godini nastavlja aktivnu provedbu kampanje zagovaranja veće uključenosti mladih u procesima donošenja odluka. Naime, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programskog područja "Demokratizacija i razvoj civilnog društva: Tema A" prepoznala je zajednički projekt Savjeta mladih i Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave "Demokracija za 5!" te će ga sufinancirati s 263.800,00 kuna.

Osnovni cilj projekta jest povećati intenzitet i kvalitetu angažmana mladih u praćenju provedbe politike za mlade kroz razmjenu iskustava, povećanje znanja, kompetencija i vještina putem izgradnje neformalne zagovaračke policy mreže.

- Projekt je namijenjen mladima koji razvijaju svoju stručnost, kritičko i argumentirano promišljanje društvenih procesa te na taj način, na konstruktivnoj osnovi, grade partnerski odnos s relevantnim akterima politike za mlade. Povezivanjem u neformalnu zagovaračku mrežu mladi će povećati individualni i kolektivni utjecaj na proces kreiranja politike za mlade – pojasnila je Marina Marković, voditeljica projekta ispred Nezavisne udruge mladih.

- U razmjeni znanja, resursa i iskustva te izgradnji solidarnosti, vodit ćemo se standardima europske politike za mlade. Tako otvaramo prostor za stvaranje partnerskog odnosa između organizacija mladih i predstavnika vlasti temeljenog na prepoznavanju mladih kao resursa te korištenju njihove stručnosti i iskustva u politici za mlade – izjavio je Hrvoje Kovač, predsjednik Savjeta mladih.

Kako su istaknuli, kao središnji problem u svih pet županija iz kojih dolaze partnerske organizacije (Istarske, Karlovačke, Varaždinske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske) identificiran je neadekvatan i, prije svega, nesudionički model razvoja politike za mlade, koji se javlja zbog nedostatka kapaciteta, kako u samom sektoru mladih, tako i na institucionalnoj razini.

Nedostatak se najbolje očituje u nedovoljnoj educiranosti i informiranosti o kreiranju, provedbi i praćenju provedbe lokalne politike za mlade te nepostojanju kontinuirane, sustavne i transparentne komunikacije između organizacija mladih i jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Ukupna vrijednost projekta je 335.375,00 kuna. Na projektu osim Županijskog Savjeta mladih i lepoglavske udruge mladih sudjeluje još četvero partnerskih organizacija: Udruga za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih ljudi - ZUM iz Pule, Domaći - Udruga za kreativni razvoj iz Karlovca, Klub mladih Varaždin i Centar za neformalnu edukaciju mladih - Kreatori ne konzumatori iz Osijeka.

Iz Savjeta su pojasnili kako su se odlučili pokrenuti projekt “Demokracija za 5!” kako bi uspostavili čvrstu partnersku vezu između mladih u pet hrvatskih županija kroz prijenos specifičnih znanja i vještina na zagovaranju politike za mlade, kako bi potaknuli njihovo sudjelovanje u neovisnom praćenju provedbe politike za mlade i unapređenju demokratskih institucija društva, inicirali uspostavu partnerskog odnosa između predstavnika lokalnih vlasti i mladih te  izgradili zdravi temelji razvoju politike za mlade na participativnom principu.

Komentari