pažljivo čitajte

Što donosi Čehokov proračun - evo detaljne ekspertne analize...

Objavljeno: 14.06.2017. 11:06

Zadnja izmjena: 16.06.2017. 10:02

Foto: Arhiva

Već šest mjeseci Varaždin živi ili bolje reći životari bez Proračuna, no uskoro će ga valjda i dobiti. Nakon što su dva prijedloga pala i pomela s vlasti tadašnju gradsku garnituru, novi je obznanjen i predan na uvid zainteresiranom građanstvu.

Javna rasprava traje do 19. lipnja, a tada bi se trebalo konstituirati i novo na nedavnim lokalnim izborima izabrano Gradsko vijeće. Uspije li sve to, u središtu će potom zasigurno prvo biti Proračun Grada Varaždina za 2017., s projekcijama i za naredne dvije godine, kako to, uostalom, propisuje Zakon.

227 milijuna kuna prihoda, isto toliko rashoda

Novi prijedlog ovogodišnjeg gradskog proračuna, u odnosu na one koji su pali, ne predviđa minus, a prihodi su izjednačeni s rashodima. Proračun je na prihodovnoj i rashodobnoj strani težak nešto više od 227 milijuna kuna. Toliko će se prihodovati i toliko potrošiti. Inače, ujednačenost prihoda i rashoda planirana je i za sljedeće dvije proračunske godine.

Prema projekciji, dogodine bi gradski proračun dosegnuo oko 311 milijuna kuna, a sljedeće bi bio manji i iznosio bi oko 248 milijuna. Koliko tako uštiman gradski proračun drži vodu, tek će se vidjeti. No, zlu ne trebalo, uvijek je tu mogući rebalans, a tako najčešće i bude.

218 milijuna kuna prihoda od poslovanja

Ukupni prihodi i primici, a to su priljevi novca od financijske imovine (novčana sredstva,potraživanja, dionice i udjeli u kapitalu pravnih osoba, vrijednosni papiri i druga ulaganja u pravne osobe) te zaduživanja (uzimanja zajma ili izdavanja vrijednosnih papira za otplatu glavnice duga i financiranje proračunskog manjka), dakle, to dvoje zajedno iznosi za ovu godinu nešto više od 225 milijuna kuna, ali pribroji li se tome neiskorišteni dio primitaka iz 2013. od 1.999.500 kuna dođe se do iznosa ukupnih proračunskih prihoda jednakih planiranim rashodima.

Najveći udjel u svemu tome imaju prihodi poslovanja koji za ovu godinu iznose 218 milijuna kuna, dok bi prema projekciji dogodine bili veći za oko 33 milijuna. Izvor tih prihoda više od polovice su porezi, a najviše porez i prirez na dohodak od kojeg se ove godine kani ubrati skoro 108 milijuna kuna. Komunalna naknada i doprinosi donose 38 milijuna Tu su i prihodi od upravnih administrativnih pristojbi i drugih naknada od kojih bi se prihodovalo ove godine oko 41 milijun kuna, a najviše od komunalne naknade i doprinosa koji donose čak 38 milijuna. Prema proračunskoj projekciji dogodine bi ti prihodi iznosili oko 55 milijuna.

Od prodaje samo 6,3 milijuna, a sljedeće godine...

S prihodovne strane značajniji iznos od 33 milijuna dolazi od imovine, pri čemu je očekivani udjel prihoda od one nefinancijske čak 76 posto. Što se tiče prihoda od prodaje imovine ove je godine planirano skromnih 6,3 milijuna, ali sljedeće bi to, kako je prognozirano moglo biti 59 milijuna. Očito, ima se štošta prodati! Proračunski prihod, onaj nešto značajniji, čine i pomoći, tzv. darovnice iz inozemnih izvora, a ponajviše se to odnosi na europske fondove, uz planiranih 13,6 milijuna kuna. Inače, temeljem izravnanja za decentralizirane funkcije u gradski proračun ove bi se godine slilo 9,3 milijuna kuna!

63 milijuna kuna za zaposlene u Gradu

Kao što smo rekli, rashodovna i prihodovna strana gradskog proračuna za ovu i dvije sljedeće godine su izjednačene. Ono što bi trebalo doći, to će se i potrošiti, a prihodi i rashodi su, reklo bi se, na knap. Rashodi poslovanja za ovu godinu iznose oko 197 milijuna kuna, a dogodine bi bilo oko 216 milijuna, no rashodi za zaposlene ostali bi isti kao i ove iznosivši 63 milijuna kuna, pri čemu skoro 52 milijuna odlazi na plaće zaposlenih. Materijalni rashodi penju se ove godine na 94 milijuna kuna, a sljedeće na
113 milijuna. Za materijal i energiju potrošit će se više od 11 milijuna kuna, dok će rashodi za usluge odnijeti oko 73 milijuna kuna.

Poveća je rashodovna stavka i za nabavku proizvedene dugotrajne imovine, a iznosi 13 milijuna, od čega za građevinske objekte 9,8 milijuna, dok rashodi za nabavku neproizvedene tzv. nematerijalne dugotrajne imovine iznose ove godine osam a sljedeće 55 milijuna kuna. Na rashodovnoj strani, uz mnoge druge stavke su i subvencije trgovačkim društvima, obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima od nekih tri milijuna, te naknade građanima i kućanstvima od 7,8 milijuna kuna.

Za razvoj gospodarstva 53 milijuna kuna

Više novca u proračunu, dakako ako se njime uz to i dobro upravlja, može značiti i razvojni zamašnjak. Hoće li to uspjeti varaždinskom, pokazat će vrijeme. Istina, prilično je slabašan, a toliko toga bi trebalo. Ciljevi ipak ulijevaju dozu optimizma, no, kako se kaže, papir štošta trpi. Jedan od glavnih ciljeva kreatora varaždinskog gradskog proračuna je razvoj gospodarstva, posebice u dijelu privlačenja investicija te održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture kao i podizanja njezinoga kapaciteta, što u konačnici utječe i na kvalitetu života.

Iz programskog dijela prijedloga gradskog proračuna može se isčitati da je za sve to skupa ove godine predviđeno nešto više od 53 milijuna kuna, a sljedeće oko 122 milijuna. Najveći dio u iznosu od 27 milijuna ove godine odlazi za održavanje komunalne infrastrukrure, a dogodine bi to bilo 40 milijuna kuna. kao i 2019. Za izgradnju komunalne infrastrukture ove bi se utrošilo oko 11 milijuna, a sljedeće čak 69 milijuna, ponajviše kao rezultat povećanja stavke otkupa nekretnina od sadašnjih 10 tisuća na 52 milijuna.

Za komunalnu infrastrukturu 10 milijuna

U dijelu unapređenje komunalne instrastrukture, naglasak je stavljen na uređenje i održavanje gradskih ulica, a tu, svi se valjda slažu, problema je napretek. Ove godine planira se na te programe potrošiti oko 10 milijuna kuna. Među prioritetima slijedi održavanje zelenih površina što bi koštalo 6,4 milijuna, dok bi nešto više od četiri milijuna otišlo na uređenje i održavanje javne rasvjete, a 3,6 milijuna na održavanje čistoće javnih površnina.

Na izgradnju infrastrukture utrošilo bi se ove godine više od 10 milijuna kuna, najviše na gradnju novih cesta od 5,5 milijuna, dok bi dogodine to bilo više od 11 milijuna kuna. Za izgradnju javne rasvjete predviđeno je u ovogodišnjem proračunu 2,8 milijuna kuna, a potom nešto manje sljedeće. Znatno će se potrošiti i na adaptaciju i uređenje Dječjeg vrtića Varaždin i to oko 7,2 milijuna kuna, dok bi sljedeće godine s iznosom od 4,2 milijuna kuna na red došla izgradnja novog dječjeg vrtića u Kućanu Donjem. Za unapređenje zaštite okoliša predviđeno je u ovoj godini oko 1,8 milijuna kuna, dok bi se na poticanje energetske učinkovitosti izdvojilo 2,8 milijuna kuna.

Poticaji gospodarstvu 3 milijuna kuna

Prijedlog gradskog proračuna vrvi programima, da se nađe za svakog ponešto. Naravno, ostaje pitanje ostvarivosti svega toga. No, valjda znaju što rade i to zbog sadržaja, a ne forme. Uglavnom, predviđeni su poticaji za gospodarstvo od tri milijuna kuna ove godine. Naglasak je i na proširenju poduzetničke aktivnosti u industriji, malom i srednjem
poduzetništvu te obrtništvu, poticanju EU projekata s 432 tisuće u ovoj te po 932 tisuće u
sljedećim godinama. Tu je i nekoliko projekata CENSE 2020, HICAPS za koje je u ovoj
godini planirano 364 tisuće. Istaknut je i projekt Inteligentni grad za čiju provedbu bi se
osiguralo ove i sljedećih godina po 200 tisuća kuna.

Na pitanje kud ide ovaj grad odgovor bi trebala, pak, dati razvojna strategija. Naglasak je stavljen i na unapređenju ICT sustava, programe u prostornom planiranju, ali i sređivanje zemljišnih knjiga i katastra za što je u ovoj planirani utrošiti 371 tisuću, a dogodine oko 300 tisuća kuna. Tu su i dva projekta: Disarmed Cities projekt - URBACT Programme" te HISPARKS projekt za koji će se ove izdvojiti 134 tisuće, a dogodine 1,5 milijuna.

Španciru 500 tisuća

U prijedlogu gradskog proračuna stoji kako će se raditi na povećanju produkcije turističkih i kulturnih događaja, pri čemu je za programe u turizmu predviđeno 1,2 milijuna u ovoj te skoro po 1,6 milijuna u narednim godinama. Primjerice, Špancirfest bi ove dobio 500 tisuća, a sljedeće dvije po 700 tisuća, dok bi Advent ove dobio 300, a sljedećih po 400 tisuća kuna. 

Trebat će se pokriti s onime što se ima. Za kulturu je ove godine u proračunu predviđeno 1,3 milijuna, te nešto manje sljedećih godina, a od programskih djelatnosti najviše se izdvaja za Barokne večeri (570 tisuća), a potom glazbeni programi (260 tisuća), audiovizualni (200 tisuća), za udruge i KUD-ove (250 tisuća) i tako redom.

Obrazovanju 6,5 milijuna kuna

Za unapređenje odgoja i obrazovanja iz gradskog proračuna ove se godine planira utrošiti oko 13 milijuna kuna i to oko 6,5 u sektoru obrazovanja, kroz što je obuhvaćeno stipendiranje učenika i studenata s ukupno dva milijuna, sufinanciranje prijevoza što bi stajalo 700 tisuća, a tu su i dva milijunska projekta: Varaždin-grad prijatelj djece (1,6 milijuna kuna), te projekt inkluzije Pozitiva (1,1 milijun).

Predviđena je i rekosnstrukcija elektroinstalacija V. osnovne škole s milijun kuna, sufinanciranje programa Pučkog otvorenog učilišta sa 740 milijuna itd. Programi u osnovnim oškolama iznad standarda stajali bi 4,8 milijuna u ovoj godini, od čega najviše odlazi na produženi boravak (1,8 milijuna), 636 tisuća za dodatne i dopunske aktivnosti, 350 tisuća za održćavanje osnovnih škola, ali i nešto više od milijun kuna stoji e otplata zajmova za izgradnju škola. Kako bi dostupnost bavljenja sportom postala još bolja, kreatori gradskog proračuna sufinancirat će sportske udruge članice ZŠU sa 7,9 milijuna kuna u ovoj godini.

5,4 milijuna kuna socijalnoj skrbi

Kroz programe socijalne skrbi nastoji se, piše u prijedlogu gradskog proračuna, podizati kvaliteta društvenih usluga, a za to je u ovoj godini predviđeno 5,4 milijuna kuna. Najveća stavka je podmirenje troškova stanovanja u iznosu od 1,2 milijuna, slijedi potpora udrugama civilnoga društva od 790 tisuća, donacije za novorođenu djecu 750 tisuća, humanitarni programi Crvenoga križa 600 tisuća, aktivnosti Caritasa 300 tisuća, zbrinjavanje beskućnika 400, dok bi se za pomoć umirovljenicima izdvojilo 450 tisuća kuna.

Na civilnu zaštitu utrošit će se 90 tisuća, a na zaštitu od požara milijun kuna, uz predviđena kapitalna ulaganja, izgradnje vatrogasnog doma, od tri milijuna sljedećih dvije godine, na razvoj prometa u Gradu i prevenciju kriminaliteta izdvojit će se, pak, 1,4 milijuna u ovoj, te 1,5 u sljedećoj ii 1,9 milijuna u 2019. godini. Tako barem kažu projekcije.


Svakako zavirite u proračun

Iako ciljevi mogu biti i kotradiktorni, iz proračunskih pozicija može se saznati na koji način lokalna samouprava iplanira prikupiti svoje prihode, ali i na što ih planira utrošiti Obje strane proračuna, i prihodovna i rashodovna, odgovaraju na pitanja o ciljevima, čak i o onim najvažnijim koji se otvaraju putem proračuna. Stoga, Varaždinci, dobro je da zavirite u novi prijedlog Proračuna Grada Varaždina za 2017., kažete svoje mišljenja i prijedloge, a onda i pitajte zastupnike u Gradskom vijeću što i kako rade. Uostalo, birali smo ih sami i slobodni. Sve u svemu, pratite kako se kroz proračun razvija ili stagnira vaš grad!

Komentari