simbol snage i seksualnosti

"Svaka skulptura bika ocrtava njegov karakter" - Ivan Mladenović otvorio samostalnu izložbu u Galeriji HDLU

Objavljeno: 18.10.2016. 19:58

Zadnja izmjena: 18.10.2016. 20:37

Foto: Sonja Ognjenović

Samostalna izložba mladog varaždinskog kipara Ivana Mladenovića pod nazivom "Bikovi" otvorena je u 19 sati u prostorijama Galerije HDLU koji se nalaze u Kuli stražarnici Starog grada.

Bik se i danas se doživljava kao simbol snage i seksualnosti, kroz povijest je nerijetko okupirao umjetnike, te je postao čest motiv u umjetnosti. Tako je i jedini motiv ove izložbe u kojoj se autor stavlja u ulogu istraživača i sam nastoji spoznati što za njega predstavlja motiv bika.

Autor je izložio i sam proces rada, na koji način nastaje ideja bika. Prenio ga je u kamenu, slikao na pleksiglasu, uzimao otiske na papiru i tražio neki svoj originalni jezik.

- Koristio sam crteže s pastelama, to je bila prvobitna faza ili traženje ideje. Zatim sam radio šablone od papira i stavljao na kamen, obrađivao kamen kako bi dobio formu koju prilagođavam karakterima. Htio sam da se vidi karakter tog bika u mramoru - objasnio je mladi umjetnik.

Ivan Mladenović završio je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je autor nekoliko skulptura. Sudjelovao je na brojnim zajedničkim izložbama, no bilježi i četiri samostalne, dvije u Varaždinu, pa potom u Klanjcu i Zagrebu.

Komentari