Predrag Štromar za 30 dana: Moj rezultat vjetar je u leđa cijelom HNS-u

Objavljeno: 29.11.2015. 10:59

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:09

Foto: Siniša Sović

S više od 16 tisuća osvojenih preferencijalnih glasova Predrag Štromar je, kako i sam priznaje u intervjuu za 30 dana, nadmašio i vlastita očekivanja...

Rezultatom je nesumnjivo potvrdio i legitimitet šefa stranke u Varaždinskoj županiji. Unatoč previranjima koje je HNS doživio u proteklih godinu dana uslijed razlaza s bivšim predsjednikom stranke Radimirom Čačićem, Štromaru ni dosada nitko nije sporio da je stranku uspio konsolidirati. Međutim, ono što se od njega već duže vrijeme traži jest vizija „novog HNS-a“.

Što Štromar nudi članstvu i glasačima postane li predsjednik stranke s 11 “ruku” u Hrvatskom saboru? Koliko je to liberalizam, a koliko narodnjaštvo? Što je uopće „Sjever“ - lajtmotiv njegove kampanje? Je li riječ o virtualnom pojmu ili se na integrativnoj strategiji razvoja već radi, samo je jedno od pitanja koje smo povodom uspjeha na nedavnim parlamentarnim izborima postavili varaždinskom županu.

Je li odabir posljednjeg mjesta na listi bio najveći rizik u vašoj političkoj karijeri, posebno s obzirom na previranja koja je HNS doživio unatrag godinu dana?
Puno više izazov nego rizik, kako za mene tako i za našu organizaciju. Međutim, postavili smo si jasne ciljeve za svaku našu podružnicu u cijeloj izbornoj jedinici i drago mi je što mogu reći da smo ih premašili za više od 20 posto. Našim konkurentima poslane su jasne i nedvosmislene poruke: HNS je najsnažnija stranačka organizacija u našoj županiji, a građani su očito prepoznali pojedince za koje znaju kako i koliko rade te za koje su sigurni da će se zalagati za interese ove regije. Moj izvorni mandat u Saboru daje mi tu snagu.

“Vjetar u leđa”

Koliki „vjetar u leđa“ vam je ostvareni rezultat dao u kandidaturi za predsjednika stranke? Matija Posavec je u manjoj županiji ipak ostvario nešto veći rezultat, a također pretendira na predsjedničko mjesto...
Osobno mi je u ovom trenutku najvažnije da je ovo bio vjetar u leđa našoj stranci. S četiri saborska zastupnika u 3. izbornoj jedinici HNS je i pojedinačno postao najjača stranka na Sjeveru. Zato sam siguran da će se taj doprinos znati cijeniti u narednom vremenu kad nas očekuju unutarstranački izbori. Naša lista u Međimurju i naš stranački kolega Matija ostvarili su izvrstan rezultat na čemu sam mu osobno već čestitao. Međutim, kad govorimo o preferencijskim glasovima moram vas podsjetiti da je najžešća borba bila upravo u našoj županiji.

Mislite na Reformiste i MOST koji su ostvarili po jedinog saborskog zastupnika upravo ovdje...?
Ne samo to – polovica svih zastupnika u ovoj izbornoj jedinici dolazi upravo iz Varaždinske županije. Ta je kandidacijska gustoća malo i otvorila prolaze za kolege iz ostale dvije županije. Ali to i nije toliko važno. Najvažnije je da je naša zajednička lista pobjednička u ovoj izbornoj jedinici, da smo pokazali svoju snagu i organizacijsku spremu koju nam nitko ne može oduzeti niti osporiti.

Sjever – virtualni ili stvarni pojam?

Lajtmotiv vaše kampanje bio Sjever. Nije li međutim riječ o (još uvijek) virtualnom pojmu koji stvarnog – integrativnog uporišta među stanovništvom četiri sjeverne županije zapravo nema?
Ono što mislim pod zajedničkim nazivom „Regija Sjever“ je područje sjeverno od Medvednice, pa sve do granice sa Slovenijom i Mađarskom. To je povijesno, gospodarski i kulturno oduvijek jedna cjelina gdje prevladava zajednički mentalitet radišnosti, skromnosti, ali i domoljublja. Izvorno se govori kajkavskim narječjem, a najveći gradovi su ujedno sjedišta županija: Krapina, Čakovec, Koprivnica i Varaždin. Gospodarski je to ujedno jedno od najrazvijenijih područja Hrvatske, poglavito u industrijsko-obrtničkom te poljoprivredno-prehrambenom smisliu, s naglašenom izvoznom orijentacijom. Taj naziv će sigurno zaživjeti u budućnosti, počeci su već i u nazivima zajedničkih institucija – jedna od njih je i Sveučilište Sjever.

Liberalizam ili narodnjaštvo?

Nameće se također pitanje koliko liberalizam kao opcija prelazi u ruralnim predjelima Varaždinske županije. Stoga, postanete li predsjednik stranke hoće li u prvom planu biti narodnjaštvo ili liberalizam?
Liberalizam kako ga vi spominjete je jako široki pojam i nemoguće je na taj način govoriti o njegovom prihvaćanju ili neprihvaćanju. Čak bi mogli raspravljati o tome koji su to danas ruralni predjeli Varaždinske županije. U središtu našeg programa biti će čovjek sa svojom osobnom situacijom i potrebama te poboljšanje njegove kvalitete života stvaranjem uvjeta jednakih šansa, a to je više moja građanska politička obveza nego – liberalna politička filozofija. HNS će se, oslonjen na dosegnute liberalno-demokratske standarde, razvijati u modernu građansku stranku s izraženom narodnjačkom tradicijom. I u budućnosti će biti stranka koja poštuje i njeguje vlastitu tradiciju i povijest s kojima se ponosimo, ali ključna ideologija suvremene Hrvatske treba biti tolerancija jer svaki život je vrijedan i poseban.

 "HNS ću ´spustiti´ među ljude"

Naizgled jednostavno pitanje, ali što bi prvo promijenili kao predsjednik HNS-a na nacionalnoj razini?
Ono što u ovom trenutku mogu reći da će sigurno biti drugačije, bez obzira tko bio na čelu stranke, jest to da će stranku preuzeti novo, mlađe rukovodstvo. Tim mladih i sposobnih ljudi koji su se svojim rezultatima već dokazali u gradovima, općinama i županijama gdje obnašaju odgovorne funkcije. Drugo, politika se mora značajno vratiti ljudima – među građane bez kojih politike ni nema. Naš uspjeh i politička legitimacija na sjeveru proizlazi upravo iz takvog pristupa. Stvorili smo duh služenja zajedničkim interesima kojega naše građanke i građani prepoznaju, a to je politički model i princip koji bih volio proširiti u cijeloj našoj zemlji.

"Zemlju treba preustrojiti struka"
Radi li se na stvarnoj – komplementarnoj strategiji razvoja sjevera kao regije, što sa sobom nesumnjivo povlači i teritorijalni preustroj odnosno – ukidanje županija?
Osobno se zalažem da prijedlog novog teritorijalnog ustroja utvrdi isključivo struka te da se s njim ide na referendum na kojemu će građani reći zadnju riječ – prihvaćaju li ili ne prihvaćaju regionalizaciju zemlje. Ona mora biti popraćena decentralizacijom kako ovlasti tako i financijskih sredstava. To je čitavo vrijeme stav HNS-a. Strategija razvoja naših županija već je u ovom trenutku vrlo komplementarna. Dominira usmjerenost na gospodarstvo, proizvodnju i izvoz, a nikako ideologiziranje i politikanstvo. Naša je želja da i dalje proširujemo svoje međusobne veze i suradnju u infrastrukturnim, ali i kulturnim, znanstvenim i obrazovnim projektima. Potencijala imamo, ali samo o nama ovisi koliko ćemo biti uspješni.

Komentari