najviše iz biblije

Evo najčešćih imena koje su dobili djevojčice i dječaci u našem kraju prošle godine

Objavljeno: 02.04.2017. 14:32

Zadnja izmjena: 02.04.2017. 14:37

Foto: Ilustracija

Prošle je godine u cijeloj Hrvatskoj - prema statistikama Ministarstva uprave - rođeno 36372 djece, od čega 18474 dječaka i 17898 djevojčica. U našoj županiji rođeno je 1509 beba, od čega 753 dječaca i 756 djevojčica.

Najčešća muška imena u Hrvatskoj su Luka, David, Ivan, Jakov i Marko - svih ovih pet imena u naš su narod došla iz Biblije. Najčešća ženska imena su Mia, Lucija, Ema, Petra i Sara.

Sve manje Štefova i Joža

Kad se radi o našoj županiji, najviše dječaka dobilo je ime Jakov, pa onda Luka, David, Ivano i Fran. Ovo posljednje ime jedino je koje se ne nalazi na popisu najčešćih imena na razini Hrvatske. Kod djevojčica najčešće je ime bilo Lucija, a potom slijede Lara, Ema, Mia i Sara. I dok je Lara - skraćeni oblik grčkog imena Larisa ('slatkica') - kod nas jako popularno, ono se ne nalazi na popisu 10 najčešćih imena djevojčica u Hrvatskoj u prošloj godini. 

Nekoć su u našem kraju najčešća muška imena bila poput Stjepan, Josip, Juraj, Martin i Drago - no, sad se ona sve rjeđe daju dječacima. Isto tako polako nestaju Štefanije i Barbare/Barice. I ova starinska imena uglavnom su dolazila iz Biblije ili crkvene tradicije. Smanjuje se i broj izvorno domaćih imena, kao što su Drago, Željko ili Zdravko. I dalje najviše imena potječe iz Biblije, a toliko su dugo prisutna u našem narodu da u njima običan čovjek ne prepoznaje grčke, rimske i hebrejske korijene. Tako je Lucija latinsko ime - od lux, svjetlo, u našoj bi se verziji zvala Svjetlana, a Barbara je grčko ime koje dolazi od riječi 'barbaros', stranac, onaj koji govori nemuštim jezikom. David je židovsko ime i moglo bi se prevesti kao Miljenko.

Komentari