Ako mi nećemo mariti za vlastiti jezik, tko će?

Objavljeno: 28.03.2011. 14:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Povodom Dana hrvatskog jezika koji se obilježavaju 11. – 17. ožujka, naša poznata jezikoslovka Nives Opačić, umirovljena profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gostovala je 15. ožujka 2011. u Medicinskoj školi Varaždin.

Magistra Opačić je za učenike i profesore, kao i brojne goste iz drugih varaždinskih škola, održala zanimljivo i poticajno predavanje na temu „Hrvatski standardni jezik u javnoj komunikaciji“.

Moderatorice susreta bile su učenice 4.b razreda Nikolina Huzjak i Katarina Toplek, a učenici istog razreda su izveli kratki scenski nastup u kojem su prikazali česte pogreške u upotrebi standardnog jezika, koristeći mnoštvo anglizama i žargonizama u javnoj komunikaciji.

Profesorica Opačić je, odgovaravši na brojna pitanja moderatorica i publike, vrlo jasno i razumljivo objasnila pojam i važnost njegovanja standardnog jezika, ukazujući na brojne situacije u kojima govornici prilikom javnog nastupa upotrebljavaju govorni jezik umjesto standardnog. Naglasivši da je pravilan govor nužan u predavanju svih nastavnih predmeta, a ne samo hrvatskog jezika i književnosti, profesorica Opačić je napomenula: „Mi smo mala jezična zajednica, i ako mi nećemo mariti za vlastiti jezik, tko će?“

Magistra Opačić autorica je mnogih knjiga iz područja hrvatskog jezika, od kojih su najnovije: Moja draga škola, Reci mi to kratko i jasno i Priče s nahtkasna i kantunala.

Komentari