"Arapska noć" u utorak na Velikoj sceni HNK-a Varaždin

Objavljeno: 22.01.2013. 17:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: HNK Varaždin

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu, danas, 22. siječnja u 19:30 sati na programu je drama Rolanda Schimmelpfenniga Arapska noć u režiji Dubravka Torjanca, nastala u koprodukciji CZK Čakovec i HNK u Varaždinu.

Stanovnici velikog stambenog bloka žive svojim ustaljenim načinom: domar brine o zgradi od deset katova, Franciska dolazi kući s posla, umorna je i spava dok njezina arapska sustanarka Fatima ljubuje s Kalilom, Karpati iz susjedne zgrade gleda kroz prozor… Ali jedne noći za punog mjeseca njihovi životi iskaču iz kolosijeka.

Pokvaren lift i nestanak vode u staroj zgradi slučajne okolnosti, otponac su njihovim potisnutim žudnjama i snovima. Stvarno i nestvarno se ispremiješaju u poetičnu potrebu za ljubavi.

Simultana radnja svih aktera na pozornici i neobičnost njihove pripovjedno – doživljajne strukture izazov su za glumačke interpretacije, a gledatelju daju začudnost i nužno ga uključuju da poput voajera sudjeluje u predstavi te svojom imaginacijom postigne pun doživljaj.

Tekst suvremenog njemačkog dramatičara Ronalda Schimmelpfenniga postigao je uspjeh diljem svjetskih pozornica, a glumci: Zdenko Brlek, Barbara Rocco, Katarina Arbanas, Ivica Pucar i Peđa Gvozdić, uz redatelja Dubravka Torjanca, s veseljem su pripremili varaždinske izvedbe.

Komentari