Bednja: Cvetlin u nedjelju slavi 100. obljetnicu Župe

Objavljeno: 28.09.2011. 09:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: bednja.hr

U nedjelju u 11 sati Cvetlin slavi 100. obljetnicu župne crkve Sv. Petra i Pavla. Svečanu misu predvodit će varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.

Prošlih je dana živo u poslovično tihoj okolici cvetlinskoga farofa. Razlog nesvakidašnje živosti predstojeća je nedjeljna proslava 100. obljetnice župne crkve Sv. Petra i Pavla. Velika je i značajna to obljetnica za ovaj kraj, pa ne čudi da vlč. Ivan Hruško posla ima preko glave. Ne događa se baš svaki dan da u goste Cvetlinu stižu državni dužnosnici i crkveni velikodostojnici.

- Za ovaj jubilej crkvica nam je lijepo sređena, a radnici koje nam je poslala Općina Bednja još uređuju okoliš i obavljaju posljednje pripreme za proslavu. Sve je na mjestu, fasada, krov, limarija. Za njenu obnovu najviše je izdvojila Biskupija Varaždin, 400.000 kuna, Ministarstvo kulture dalo je 100.000 kuna, dok je Općina Bednja darovala 15.000 kuna. No, pokrila je i troškove uređivanja drenaže, a najavila je da će nam za radove pokloniti još novca – zadovoljan je župnik. U obnovu crkve svojim donacijama uključili su se i vjernici. Taj čin puno znači, jer se na taj način nastoji sve malobrojnijim žiteljima ovoga kraja omogućiti da se im se ne ugasi jedna od zadnjih karika u stoljećima dugoj opstojnosti na ovom području.

Proslava 100. obljetnice župne crkve počinje poldanjom misom u nedjelju u 11 sati, koju će u koncelebraciji svećenika Bednjanskoga dekanata i okolnih župa, predvoditi biskup msgr. Josip Mrzljak. Dolazak su najavili i bivši župnici koji su službovali u Cvetlinu.

izvor: bednja.hr

Komentari