Bez bijelog Božića: Počinje zima, ali snijega nema na vidiku

Objavljeno: 21.12.2014. 18:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Zoran Stanko

Iako je uobičajeno da zima počinje 21. prosinca, ove godine astronomski početak zime bit će točno u 00:03 sati u ponedjeljak, 22. prosinca.

Tri minute iza ponoći nastupa, naime, zimski suncostaj (zimski solsticij). Na dan zimskog solsticija Sjeverni je pol najudaljeniji od Sunca, a sjeverna Zemljina polutka tada ima najkraći dan, odnosno najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca.

Kalendarska zima je, dakle, pred nama, no vremenske prilike ovih dana to baš i ne pokazuju. Također, prema trenutnim meteorološkim prognozama, slično vrijeme će se zadržati i u narednim danima. Državni hidrometeorološki zavod za ponedjeljak nam predviđa pretežno sunčano, uz povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar, te jutarnju temperaturu zraka od -3 do 2, a najvišu dnevnu od 8 do 13°C.

I u nastavku tjedna očekuje nas slično vrijeme. Prema prognozi Crometeo tima, u utorak će biti pretežno sunčano i toplo. Ujutro već toplije nego u ponedjeljak uz minimalnu temperaturu od 0 do 5°C, danju uz puno sunca i južinu oko 11 ili 12 stupnjeva, ponegdje i više. Južina bi mogla malo zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima, piše crometeo.hr.

Komentari